Prezent la reuniunea Comitetului de Bazin Crișuri, președintele Consiliului Județean Bihor a anunțat că lucrările de reabilitare a Barajului Leșul vor demara anul acesta.

La Prefectura Bihor a avut loc, luni dimineața, reuniunea Comitetului de Bazin Crișuri, ocazie cu care reprezentanții Administrației Bazinale Ape Crișuri au expus etapele în care se află cele mai importante proiecte demarate în Bihor. Proiectul „Amenajare râu Crișul Repede, județul Bihor, tronson Pod Centru – Pasarela Centru de Calcul, mal stâng” are termen de execuție 31.12.2018, însă reprezentanții ABA spun că acesta va fi predat în toamnă, pentru ca municipalitatea să poată demara proiectul arhitectural. Potrivit specialiștilor valoarea proiectului tehnic al ABA Crișuri a crescut față de cea inițială, și a ajuns la 30.178.000 lei (TVA inclus).

Încep lucrările la Barajul Leșu

Prezent la reuniunea de la Prefectură, președintele Consiliului Județean Bihor a anunțat demararea lucrărilor la unul dintre cele mai importante proiecte ABA Crișuri. „Dacă oameni puternici se întâlnesc să discute sau să dezbată teme importante la Oradea, atunci atât domnul prefect cât și eu trebuie să îi atragem spre noi pentru a ne ajuta să să dezvoltăm proiecte. Cu certitudine suntem primii la capitolul investiții tocmai de aceea putem astăzi să anunțăm că în acest an vor demara lucrările de reabilitare a Barajului Leșu”, a precizat Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean. Acumularea Leșu, cu o suprafață de 28 hectare luciu de apă și 25 de milioane metri cubi de apă, a fost golită în anul 2015 întrucât erau infiltrații în corpului barajului, nu mai prezenta siguranță și necesita reparații capitale. „Sunt foarte mulți bani pe lucrări de investiții în Bihor. Acestea protejează viața oamenilor, iar autoritățile au obligația de a întreține aceste investiții ce le are în administrare”, a spus Dorel Dume, director ABA Crișuri. La întâlnirea de la Prefectură a fost prezent și prefectul Ioan Mihaiu, dar și reprezentantul Ministerului Apelor și Pădurilor, Simona Pătruț, care a detaliat un proiect transfrontalier a cărui valoare se ridică la 2.254.126,8 euro.

Veres Diana