La începutul acestei săptămâni a revenit în teritoriu delegația formată din reprezentanții municipalității Marghita și a zonei Văii Barcăului care s-au aflat într-o deplasare în Polonia, acolo unde au reușit să concretizeze câteva aspecte importante privind o viitoare colaborare.

Orașul Legionowo și județul Legionowski au fost gazdele celor șase reprezentanți ai orașului Marghita și a celor de la Asociația Zona Marghita, într-o primă întâlnire oficială menită să pună bazele cooperării în mai multe domenii de activitate.

Orașul Legionowo, aflat în imediata apropiere de capitala Varșovia, are o populație de 53.000 locuitori și un potențial de dezvoltare în permanentă creștere. Primarul localității, Roman Smogorzewski, a fost cel care a inițiat acestă deschidere către România, obiectivul principal fiind găsirea unui partener credibil și cu potențial de colaborare în diversele proiecte transeuropene ce finanțează activități culturale sau de dezvoltare ale turismului.

Orașul are mai multe legături oficiale în Europa Centrală și de Est, pe lângă localități din Belarus, Rusia, Ucraina, Croația sau Bulgaria, mizând pe o deschidere, în viitorul apripiat, înspre vestul României. Cu ocazia Zilelor Orașului, care au avut loc sâmbăta trecută, prilej cu care bihorenii au și dat curs acestei invitații, cei din orașul de pe Valea Barcăului au putut vedea modul în care se mobilizează exemplar toate organizațiile civice și partenerii primăriei, timpul frumos favorizând participarea a multe mii de oameni.

O altă întâlnire importantă a avut loc la sediul Consiliului Județean (Powiat) Legionowski, unde guvernatorul acestei regiuni, Robert Wrobel, și consilierul județean Michal Kobrzynski au enunțat principalele elemente care ar putea aduce continuitate acestei prime întâlniri. Powiat Legionowski este recunoscut pentru influența sa din sfera turismului, cele 4.000 locuri de cazare, concentrate în special în jurul lacului Zegrzynski, având circa 3 mii de hectare și 400 km piste de biciclete. Primarul Pocsaly Zoltan a considerat oportună posibilitatea de a avea schimb de experiență pe dezvoltarea acestui sector, orașul Marghita și zona din imediata împrejurime având un ștrand municipal și resurse de apă geotermală.

Un alt aspect luat în considerare pentru cooperare a fost sectorul educațional, județul polonez având patru școli, de la profesional – tehnic, până la specializare de gastronomie și profil teoretic, astfel încât directorul Școlii Octavian Goga, Marcel Sas, a considerat mai mult decât relevantă posibilitatea de a avea proiecte comune transnaționale și schimb de experiență cu elevii într-un viitor cât mai apropiat.

De asemenea, profilul Asociației Zona Marghita, ce înglobează în afară de municipiu și alte 12 unități administrativ-teritoriale, ar putea fi un partener în mai multe sectoare de activitate, după cum a precizat Kosztandi Mihaly, primarul comunei Chișlaz, cele mai relevante fiind în domeniul cultural și cel economic.

Întâlnirile de lucru dintre aceste entități urmează a fi reluate și concretizate în cursul următoarelor luni, cel mai probabil cu ocazia Zilelor orașului, care vor avea loc la începutul acestei toamne.

NewsBihor