Marți, 26 iunie, Ziua Drapelului Național va fi sărbătorită prin slujbă de sfințire, la Biserica cu Lună, începând cu ora 10.30, și printr-o ceremonie militară care se va desfăşura de la ora 11.00, pe platoul din fața Primăriei Municipiului Oradea.

Programul anunțat de Instituția Prefectului județului Bihor pentru sărbătorirea Zilei Drapelului Național începe la ora 10.30 cu oficierea slujbei de sfințire a drapelului, la Biserica cu Lună, și continuă cu deplasarea în alai pe platoul din fața Primăriei Municipiului Oradea și ocuparea locului pentru ceremonie.

De la ora 11.00 este programată să înceapă ceremonia militară, prin întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului şi salutul drapelului de luptă. Rostirea alocuţiunilor privind însemnătatea evenimentului vor fi rostite, potrivit obiceiului, de prefectul judeţului Bihor, Ioan Mihaiu, și de către istoricul Constantin Moșincat. Un moment deosebit va fi conturat prin primirea drapelului național și legarea acestuia la catargul de arborare, și prin binecuvântarea drapelului ce urmează a fi înălțat.

Sărutarea drapelului național de către oficialitățile prezente la ceremonie se va face în ordinea de reprezentare protocolară a instituțiilor statului: Instituția Prefectului Județului Bihor, Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Episcopia Ortodoxă a Oradiei, Episcopia Greco-Catolică de Oradea, Garnizoana Oradea.

Defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare vor încheia evenimentul, în jurul orei 11.30, după intonarea Imnului naţional al României și înălțarea drapelului național pe catarg.

Simbol naţional, drapelul care i-a însufleţit pe români în momente grele de luptă, dar şi de bucurie, este sărbătorit în fiecare an în 26 iunie. Data a fost aleasă în amintirea zilei când, în timpul Revoluţiei de la 1848, tricolorul roşu-galben-albastru a fost adoptat ca simbol al naţiunii române.

Larisa Patricia Herlaș