Concursul național de ecologie, ecoturism și protecția mediului ,,Floare de lotus” a ajuns la cea de-a XVIII-a ediție. Evenimentul, desfășurat la Oradea, va avea loc în perioada 21 – 24 iunie.

,,Floare de Lotus”, un concurs național de ecologie, ecoturism și protecția mediului, constituie a III-a etapă din cadrul Concursului național interdisciplinar ,,De la munte, prin deal, pe Dunăre, la mare, spre Soare răsare!”, fiind un proiect organizat de Palatul Național al Copiilor București, Palatul Copiilor Brăila, Palatul Copiilor Sf. Gheorghe/Clubul Copiilor Intorsura Buzăului, Clubul Copiilor Aiud și Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea. Evenimentul se bucură de sprijinul Consiliului Județean Bihor, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Bihor și Agenția de Management al Destinației (AMD) Bihor, în calitate de parteneri.

Activitățile din cadrul concursului se vor desfășura la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea și la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr”. Astfel, vineri, 22 iunie, după festivitatea de deschidere, elevii, împreună cu profesorii însoțitori vor participa la ,,Atelierul fanteziei: natură și artă”, în cadrul căruia vor învăța cum să metamorfozeze deșeuri și să realizeze diverse lucruri utile. ,,Prin participarea la acest atelier, elevii sunt stimulați să fie creativi, originali, îndemânatici. De asemenea, se urmărește conştientizarea în rândul elevilor a importanţei protejării şi conservării mediului înconjurător, dezvoltarea curiozității de a cerceta tainele naturii, cunoașterea unor exemple de bună practică privind valorificarea durabilă a patrimoniului turistic natural”, au transmis organizatorii.

La finalul acestui atelier se va realiza o expoziție cu lucrările realizate de elevi. În cea de-a doua parte a zilei va fi vizitată Cetatea Oradea și vor fi organizate probe teoretice și practice având ca temă protecția mediului.

Sâmbătă, 23 iunie, participanții, elevi și profesori, vor descoperi câteva dintre atracțiile turistice din județul Bihor, în cadrul excurisiei organizată în Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului. ,,Principalele puncte de atracție turistică incluse în acest traseu sunt: Peștera Meziad, poteca tematică: Descoperă Pădurea Craiului (situat lângă Peștera cu cristale de la mina Farcu), expoziția de ouă încondeiate de la Drăgoteni”, a precizat Bántó Norbert, directorul executiv al AMD Bihor. Organizarea, coordonarea și ghidajul vor fi asigurate de Ungureanu Mihaela, analist în turism tot la AMD.

Participanți

La concurs participă aproximativ 85 de elevi și profesori veniți din 16 județe ale țării, printre care: Arad, Alba, Botoșani, Brăila, Covasna, Constanța, Iași, Satu – Mare, Sibiu, Suceava, Vâlcea, municipiul București etc.

Concursul național de ecologie, ecoturism și protecția mediului ,,Floare de Lotus” este organizat de Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, Agenția de Management al Destinației Bihor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, Muzeul Țării Crișurilor, Agenția de Protecția Mediului Bihor, Universitatea din Oradea, Fundația Ecotop Oradea, Asociația ,,Orizont Verde” și Școala Gimnazială nr. 1 din Remetea.

Larisa Patricia Herlaș

FOTO: www.descopera.ro