Potrivit datelor furnizate de ministrul Fondurilor Europene, Bihorul se află în topul celor mai bine cotate județe în ceea ce privește accesările de fonduri externe nerambursabile, cu proiecte contractate în valoare 160 de milioane euro. Investițiile sunt atât în capitalul uman, calificarea forței de muncă, training a cadrelor medicale sau didactice, cât și în infrastructură.

Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene: „La nivelul județului Bihor avem un proiect major care presupune servicii de utilitate publică, și mă refer aici la accesul la apă potabilă și la tot ceea ce înseamnă sistemul de canalizare în valoare de 126 milioane euro aproximativ, ceea ce înseamnă un număr foarte mare de bihoreni care vor avea acces la aceste servicii de utilitate publică și, sigur, toate celelalte infrastructuri: creșe, școli, grădinițe, care sunt finanțate prin Programul Operațional Regional.

Printre problemele expuse se numără și simplificarea procedurilor pentru accesarea fondurilor nerambursabile.

Pásztor Sándor, președinte, Consiliul Județean Bihor: „Este o dorință substanțială de a simplifica aceste proceduri. Ni s-a explicat că 102 puncte sau propuneri sunt prin care se simplifică această procedură. Pe noi ne interesează cel mai mult proiectele transfrontaliere. Având în vedere că suntem în 2018 și ele sunt pentru perioada 2014-2020, constatăm că suntem într-o întârziere. Sperăm că în această lună, respectiv iulie, să ajungem ca atât pe proiectele strategice cât și pe cele depuse pe open se vor lua hotărârile definitive.”

La întâlnirea cu ministrul Rovana Plumb au participat peste 60 de reprezentanți ai autorităților locale, și serviciilor publice deconcentrate din Bihor, prefectul Ioan Mihaiu, președintele Consiliului Județean, Pásztor Sándor, dar și vicepreședintele Ioan Mang. Autoritățile județene au discutat și despre inițierea procedurilor pentru proiectarea noii strategii 2020-2027.

Veres Diana