Pentru iubitorii de frumos, Codruța Moga, creează jucării din bumbac, handmade așa cum și le imaginează în mânuțele copiilor. ,,Am acasă două fetițe, care mă învață în fiecare zi despre copilărie. Cred că jucăriile și cărțile cu povești trebuie să bucure sufletul și ochiul, să fie delicate, copilărești, să aibă o textură plăcută pentru a-i lăsa liberi în jocul lor frumos”.

NewsBihor: Cum ai început să realizezi păpuşi? Cu ce materiale ai început să lucrezi?

Codruța Moga: Prima jucărie cusută a fost o mică căpşună de feltru, apoi pentru ziua de naştere a unei fetiţe tare dragi am cusut o Scufiţă şi-un lup, acestea au fost primele jucării. Nu au fost cele mai reuşite însă au fost făcute cu atât de mult drag. La început lucram cu o maşină de cusut la pedale, o ,,Ileana” ce a aparţinut bunicii soţului.

N.B: Din activitatea căror artişti/designeri te inspiri? Pe care îi admiri şi consideri că te-au influenţat în stilul propus prin creaţiile tale?

C.M: Artişti care crează păpuşi din materiale textile sunt foarte mulţi în afară, Mer Mag, Sleepy King, Jess Brown (una dintre pioniere), Tinyhandmadedolls, Oh Albatross, A Woodland Gathering Dolls, Thingdomfolk, Happy Lab Toys. Cred că cel mai mult m-au influenţat cărţile pentru copii, cu ilustraţiile lor de vis.

N.B: Cine este Codruța Moga? Spune-ne câteva repere biografice care te-au îndrumat să creezi produse handmade.

C.M: Am 33 de ani, două fetiţe de 7, respectiv 5 anişori, iubitoare de natură, colecţionar de cărţi pentru copii. Am lucrat în marketing online, iar unul din proiecte, un site de jucării, m-a legat de ceea ce fac acum. Trebuia să scriu articole pentru blogul site-ului, articole din domeniu, aşa am descoperit jucăriile lucrate de mână, artişti. Apoi a venit pe lume prima noastră fetiţă şi a început povestea ,,Năsturelului Fermecat”.

N.B: Cum arată și ce cuprinde atelierul tău?

C.M: Atelier am doar de anul acesta, dinaintea Sărbătorilor de Paşte, până acum am lucrat în camera fetelor. Am două maşini de cusut vintage, pe care le-am luat de la un trift shop, rafturi multe cu materiale, coşuri şi cutiuţe cu aţe, panglici, nasturi, vopsele acrilice.

N.B: Poți să ne descrii pe scurt tehnica și materialele necesare pentru crearea păpușilor handmade?

C.M: Totul începe cu o schiţă pe hârtie, apoi aleg materialele, fac tiparul şi le cos, le asamblez. Ultima parte e pictatul trăsăturilor feţei şi părul dacă e din aţe.

N.B: Cât timp îți ia să lucrezi la o păpușă?

C.M: De la 3-4 ore pentru păpuşile pe care le-am lucrat deja şi cunosc toate etapele, detaliile, dacă e vorba despre o păpuşă nouă în jur de 2-3 zile.

N.B: Care a fost cel mai interesant feedback pe care l-ai primit?

C.M: Mi-au fost trimise poze cu un băieţel care a primit de la mămica lui o păpuşă. O poartă cu el peste tot: au mers la restaurant, o plimbă pe afară cu motocicleta lui specială, au mers şi la picnic.

N.B: Ce planuri ,,artizanală” ai pentru viitor?

C.M: Grea întrebare, cred că îmi doresc ca izvorul de inspiraţie să nu secătuiască. Şi să învăţ să fac fotografii cât mai frumoase.

N.B: Care este cea mai mare realizare a ta în acest domeniu?

C.M: Bucuria celor ce le primesc, bucuria celor ce le dăruiesc.

N.B: Se poate trăi din pasiunea pentru handmade din punctul tău de vedere?

C.M: Se poate. Eu am avut mare noroc, am început în concediul de creştere a copilului, atunci am schiţat şi cusut primii îngeraşi, apoi a venit următoarea minune în viaţa mea şi când a trebuit să încep lucrul din nou am hotărât să rămân la handmade. E un stil de viaţă care îţi permite să lucrezi de acasă, cu cei mici pe lângă picioarele tale, să te opreşti din lucru şi să începi iar, să lucrezi într-o zi mai mult şi în alta mai puţin. E nevoie de perseverenţă, să fii autodidact, să cercetezi mereu, să nu te superi când lucrurile nu merg foarte bine pentru a te imbunătăţi şi pentru a căuta noi soluţii.

Mădălina Venter