În 19 iunie, de la ora 18, Muzeul Țării Crișurilor, în colaborare cu Fundația Muzeul de Artă MARe București, organizează vernisajul expoziției Ion Grigorescu, la noul sediu al instituţiei. Intrarea la vernisaj este liberă.

Expoziția se va desfășura în cadrul celei de-a treia ediție a festivalului European Music Open, vernisajul acesteia constituind deschiderea oficială a evenimentului. Organizatorii doresc ca publicul să urmărească toate cele 6 capitole cronologice și tipologice în care a fost împărțită opera lui Ion Grigorescu, de la începuturile sale până în prezent, combinând pictura cu fotografia, cu obiectul, sculptura, instalația sau enunțul conceptualist. Secțiunile Paleta (1963-1965), Răspântia (1965-1968), Revizorul (1968-1971), Exodul (1972-1978), Săritura cu pictura (1979-1993) și Marginea era centru (1993-2017), surprind parcursul cercetării constante la care Ion Grigorescu și-a supus pictura proprie, pe care a folosit-o ca mijloc de investigare a celor mai impenetrabile subiecte, de la oniric la politic și de la erotic la mistic.

Evenimentul nu este doar unul artistic, ci și unul editorial major, aspect subliniat și de volumul masiv care o însoțește, catalogul critic omonim fiind primul catalog de raisonné dedicat unui artist român în viață. O lucrare de referință (română/engleză), cu un design memorabil, ce evocă procedurile de performanță ale lui Ion Grigorescu. Volumul de 512 pagini are 700 de ilustraţii, fiind realizat de un colectiv format din Erwin Kessler, Carola Chisiu, Cristian Vechiu, Ioana Antonia Pearsică și Diana-Andreea Novăceanu.

La vernisaj va fi prezent artistul plastic Ion Grigorescu, dar despre operele va vorbi curatorul expoziţiei, criticul de artă Erwin Kessler. Expoziţia va putea fi vizitată până pe 28 august 2018. Preţul biletelor este 8 lei – adulţi; 4 lei – copii peste 4 ani, elevi, studenţi, pensionari. Intrarea este gratuită la toate expoziţiile pentru copiii până la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională. Persoanele cu dizabilităţi au acces în expoziţie folosind lifturile speciale, care funcţionează la cerere.

Mădălina Venter