După mai bine de nouă luni de așteptare, social – democratul Adrian Szatmari a fost, în sfârșit, validat în funcția de consilier județean, în cadrul ședinței ordinare din luna iunie. Însă, nu cu unanimitate de voturi.

Primul punct pe ordinea de zi din luna aceasta a fost, din nou, proiectul de hotărâre privind validarea consilierului județean Adrian Szatmari care, din luna septembrie a anului trecut, a fost ținut departe de fotoliul de consilier de către membrii PNL din Consiliul Județean. Chiar dacă nu sunt deloc străini de fenomenul absenteismului în masă, liberalii și-au făcut prezența joi, la ședința ordinară, în Sala Mare a Prefecturii, de la ora 11.00. Asta după ce Curtea de Apel Oradea s-a pronunțat, în 8 mai, în favoarea obligativității validării lui Szatmari în termen de maxim 30 de zile.

Imediat după ce președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor, a dat drumul la discuții, chiar înainte de începerea votului, liberalii s-au înghesuit să ia cuvântul. Primul dintre aceștia a fost Dacian Foncea, care a anunțat că are de făcut ,,o scurtă declarație politică”. Deși a spus că respectă decizia instanței, tot Foncea a anunțat că el nu va vota validarea: ,,Eu unul voi vota împotriva acestei validări pentru a arăta că nu mă tem de plângerea penală a domnului Mang”, făcând referire la declarațiile făcute de președintele PSD Bihor la conferința de presă organizată, cu o zi înainte, la sediul partidului. Aceleași declarații l-ar fi deranjat și pe liderul grupului PNL din Consiliul Județean, Ionel Avrigeanu, care a devenit, la un moment dat, foarte religios: ,,Este un citat bilbic, care zice să ridice piatra cel fără de păcat. Eu vă recomand să nu deschideți cutia Pandorei a plângerilor penale, deoarece s-ar putea să nu vă placă ce iese de acolo”.

Dar, pentru că unde-i lege nu-i tocmeală, Adrian Szatmari a fost validat. Însă, nu de către toți consilierii deoarece Dacian Foncea a votat, așa cum a spus, împotrivă, iar Iosif Peti a ales să se abțină. Cu 34 de voturi pentru validare, Szatmari a și depus jurământul în fața tuturor celor prezenți, după care și-a ocupat scaunul de consilier.

După acest moment, Pásztor Sándor a ținut să aprecieze că tabloul complet al consilierilor județeni reprezintă voința cetățenilor, iar Ioan Mang a luat cuvântul pentru a dezminți acuzațiile care i-au fost imputate de opoziție.

La finalul ședinței ordinare, Adrian Szatmari a făcut, pentru NewsBihor, prima declarație în calitate de consilier județean. ,,Nici măcar nu aș numi această validare un motiv de bucurie. Cred că este, de fapt, o situație de normalitate care, din păcate, a fost mult întârziată. Mă voi pune în slujba cetățenilor și voi face tot ce ține de mine pentru binele acestora”, a spus social – democratul.

Larisa Patricia Herlaș