Joi și vineri, începând cu ora 19, melomanii sunt așteptați în sala „Enescu-Bartók”, la concertele cu muzică de film. Artștii filarmonicii din Oradea vor evolua sub bagheta maestrului Werner Gábor, director artistic al Orchestrei de Cameră din Heves și dirijor al Orchestrei Simfonice din Budafok.

Concertele de acest gen au devenit o tradiţie, începând cu luna mai a anului 2011. În 2018, programul cuprinde piese celebre aflate în coloana sonoră a producţiilor cinematografice de succes a ultimelor decenii. Pe lângă muzica de calitate, publicul va avea acces la un spectacol în toată regula, programul celor două seri fiind completat și cu proiecţia unor imagini din filmele: Codul lui Da Vinci, Pearl Harbor, Inception, Nașul, Forest Gump, Misiune Imposibilă, Gladiatorul, Harry Potter, Interstellar, Batman, Sfântul, James Bond, Războiul Stelelor, Parfum de femeie.

Maestrul Werner Gábor, cel care va conduce orchestra Filarmonicii din Oradea, s-a născut în 1969 la Budapesta. A participat la mai multe festivaluri de mare renume, precum „Művészetek völgye” (Valea artelor) și Festivalul din Zemplén. A realizat numeroase concerte în Ungaria, Olanda, Italia, Germania, Elveția și Austria. În 2002 a participat la Festivalul Sant Feliu de Guíxols din Spania. Din 2005 este invitat frecvent să dirijeze orchestre simfonice din Transilvania și în același an a fost distins cu Premiul „Donáth”.

Concertele continuă

Duminică, de la ora 19, tot la Filarmonica de Stat, Orchestra simfonică din Szeged va susţine un concert simfonic cu lucrări celebre ale compozitorilor Bartók Béla (Tablouri ungurești), Liszt Ferencz (Les Préludes) și Kodály Zoltán (Variațiuni pe tema cântecului popular maghiar, Dansuri din Galanta). Dirijorul invitat este Liszt Gyudi Sándor (laureat al premiului Liszt) din Ungaria.

Mădălina Venter