Proiectul național „Școala Siguranței Tedi” a ajuns la peste 3.000 de elevi din 67 de şcoli, care au învățat de la polițiștii bihoreni cum să se comporte acasă, pe stradă, la școală, la locul de joacă și în vacanță.

Pe parcursul anului şcolar 2017 – 2018, Poliţia Română împreună cu Ministerul Educației Naţionale au derulat Programul ,,Şcoala Siguranţei Tedi”, unul dintre cele mai ample programe educative la nivel național, care-i învață pe elevii de clasa întâi cum să fie în siguranță pe stradă, în drumul spre şcoală şi spre casă, precum și în perioada vacanțelor.

În județul Bihor, proiectul a fost implementat de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor. 67 de unități școlare din mediul urban și din mediul rural din județul Bihor au fost implicate în activitățile informativ preventive derulate de polițiștii de prevenire bihoreni pe teme privind siguranța copiilor.

,,În perioada ianuarie – iunie a.c., poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au derulat activităţi preventive în toate cele 67 de unităţi şcolare bihorene înscrise în program, în care au implicate peste 102 clase, reprezentând peste 3.000 de elevi din municipiul Oradea și din localitățile bihorene Nucet, Vașcău, Căpâlna, Sântandrei, Câmpani, Sânmartin, Cetariu, Balc, Marghita, Salonta, Tinca, Sălard, Ceica, Aleșd, Borod, Săcueni, Curtuișeni, Cordău, Șimian, Ștei, Tulca, Cociuba Mare, Olcea, Săcădat, Tileagd, Ceișoara, Abram, Balc, Chișlaz, Drăgești, Hidișelul de Sus, Hotar, Roșia, Sânnicolau Român, Dernișoara, Sighiștel, Toboliu, Cotiglet, Dușești”, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, Alina Dinu.

Sfaturile polițiștilor pentru cei mici:

* Pe drum, fii atent la semnele de circulație și respectă ceea ce indică ele! Astfel, vei fi în siguranță!

* Când mergi pe stradă, fii foarte atent! Ai deosebită grijă la traversarea străzii!

* Traversează doar pe culoarea verde a semaforului! Culoarea roșu înseamnă STOP! Când o vezi, oprește-te și așteaptă culoarea verde!

* Când urci în mașină, pune-ți întotdeauna centura de siguranță! Amintește-le și celorlalți pasageri să facă același lucru! Centura de siguranță îți protejează viața și sănătatea!

* Mergând spre școală, deplasează-te întotdeauna pe trotuar, iar dacă nu este trotuar, pe marginea drumului! În situația în care nu există nici margine, te poți deplasa pe carosabil, însă fii foarte atent și stai cât mai aproape de margine! Întotdeauna mergi pe partea stângă a carosabilului!

* De fiecare dată când te simţi în pericol, anunță mai întâi un adult despre problema pe care o ai, iar acesta va decide dacă este nevoie să sune la 112.

* Joacă-te doar în locurile sigure! Nu te juca niciodată lângă șosea sau iarna pe lacul înghețat!

* Dacă ești singur acasă, nu deschide nimănui ușa! De asemenea, nu te juca cu obiecte care te pot răni (cuţit, chibrit, aragaz)!

Larisa Patricia Herlaș