Vineri, în parcarea supermarketului Selgros, a debutat etapa zonală a ,,Competiţiei Naţionale de Descarcerare şi Acordare a Primului Ajutor Calificat” într-un cadru festiv. La eveniment au fost prezenţi prefectul judeţului Bihor, Ioan Mihaiu, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Sándor Pásztor, delegaţia Directoratului pentru Intervenţie la Dezastre Hajdú-Bihar din Ungaria, inspectorii şefi ai inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă Bistrița – Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj și şefii instituţiilor publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din judeţ.

Alocuţiunea de deschidere a fost rostită de inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor, colonelul Sorin Mihai Caba, care a subliniat importanţa acestei competiții ca parte integrantă a programului de perfecţionare a pregătirii profesionale a pompierilor militari în domeniul descarcerării şi acordării primului ajutor calificat, precizând faptul că ,,anual, pentru salvarea vieților omenești, pompierii bihoreni desfășoară peste 100 de misiuni de descarcerare și peste 6700 de intervenții pentru acordarea primului ajutor calificat”. Adresându-se pompierilor militari, prefectul județului, Ioan Mihaiu, i-a felicitat pentru rezultatele muncii desfășurate, precizând totodată faptul că ,,această competiție, care contribuie la dezvoltarea competențelor dvs. profesionale în domeniul descarcerării și acordării primului ajutor calificat, este deosebit de importantă atât pentru dvs. ca profesioniști, cât și pentru noi, cetățenii, ca beneficiari”. De asemenea, președintele Consiliului Județean a adresat participanţilor mesaje de bun-venit şi felicitări pentru munca de zi cu zi desfăşurată, urându-le mult succes tuturor echipelor.

După festivitatea de deschidere, începând de la ora 09.00, s-a dat startul celor două probe aferente ,,Competiţiei Naţionale de Descarcerare şi Acordare a Primului Ajutor Calificat”: „Descarcerarea din Vehicule” şi „Acordarea Primului Ajutor Calificat”, care se derulează simultan, în două etape fiecare, fiind independente una față de cealaltă. ,,La etapa zonală a concursului, participă șase echipaje de descarcerare şi șase de prim ajutor calificat, din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă Bihor, Bistrița – Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj. La proba „Descarcerarea din vehicule”, scenariile presupun extragerea victimelor blocate într-un autoturism avariat în urma unui accident rutier, fiecare echipă, formată din şase membri, având la dispoziţie 20, respectiv 30 de minute, în funcție de complexitatea scenariului, pentru salvarea victimelor în cele mai bune condiţii de siguranţă. La proba ,,Acordarea Primului Ajutor Calificat”, fiecare echipă, având în componenţă trei paramedici, evoluează în cadrul unui scenariu care presupune una sau mai multe victime, timpul alocat acestei probe fiind de 15 minute”, a specificat ofițer informare și relații publice, Camelia Roșca.

Probele de concurs se vor desfășura pe parcursul întregii zile, festivitatea de premiere începând de la ora 19.30.

Mădălina Venter