Fostă învățătoare într-un sat din Bihor, Rozalia Bot este designerul orădean care a cucerit podiumuri la New York, Beijing, Bratislava sau Budapesta și a îmbrăcat vedete ca Ozana Barabancea, Simona Gherghe, Mirela Boureanu Vaida, Anca Lungu sau Alina Pușcaș.

NewsBihor: Cum s-au prezentat începuturile tale în modă?

Rozalia Bot: Am avut mai multe tentative de a intra în lumea modei, însă factorii externi din viața mea m-au obligat să renunț. Concret, mi-am deschis atelierul la finalul anului 2012. Cu resurse extrem de puține și cu conjuncturi deloc promițătoare, dar cu o ambiție de fier, mi-am propus să îmi expun viziunea personală la un nivel cât mai înalt, spre care încerc să acced continuu.

NB: Cine este femeia pe care o îmbraci?

R.B: Poate fi oricine dorește să se arate în maxima ei valoare feminină, care îndrăznește să fie ea însăși, în toată puterea, dar și fragilitatea ei.

N.B: Ce te inspiră atunci când creezi?

R.B: Cred că, în primul rând, doresc să îmi satisfac niște nevoi personale, de a crea ceea ce mi-ar plăcea mie să port, iar când vine vorba de mine, găsesc interesant tot ceea ce este colorat în jurul meu sau ceea ce aș vrea să colorez în jurul meu. Nu caut anumite surse de inspirație… îmi vin ideile în momentul în care mă joc cu țesătura și cu broderiile. Culorile lor, texturile, felul în care se așează sau se cer a fi așezate întotdeauna mă duc pe firul creației extrem de ușor.

NB: Cum poate fi definit stilul pe care l-ai adoptat?

R.B: Nu știu dacă eu am adoptat stilul sau stilul m-a acaparat pe mine. Mi se pare fascinant ca femeia să fie femeie. Mi-o imaginez mereu extrem de naturală (tocmai de aceea, dacă poartă creația R.B., aproape că nu mai are nevoie de alte accesorii, indiferent că vorbim despre bijuterii, machiaje sau coafuri sofisticate), feminină, îndrăzneață, dar cu un fel de reținere cauzată de vulnerabilitatea evidentă, cuminte, dar cu un mister aparte, ceea ce te duce cu gândul că ar putea fi extrem de jucăușă și senzuală.

N.B: Cu ce materiale lucrezi?

R.B: Aleg îndeosebi mătasea, în toate texturile și culorile ei. Este ceea ce duce creația marca Rozalia Bot în altă lume, într-o lume de poveste. Chiar și broderia manuală, realizată de mama mea cu niște mânuțe aurite, se face tot cu fir de mătase.

N.B: Te lași ghidată de tendințe?

R.B: Nu prea mă las ghidată de tendințe, de aceea refuz să urmăresc sau să analizez prea mult noutățile din domeniu, pentru că nu aș dori să fiu victima vreunui impuls inspirațional. Sunt atentă la acest aspect într-o proporție redusă pentru că, mulțumită grației divine, sunt binecuvântată cu un izvor de ispirație proprie și, sincer, nici nu îmi permite timpul să realizez câte îmi pot imagina. Mă bucur că mă regăsesc în tabloul acesta al tendințelor ca ,,actuală”, dar nu sunt adepta ideii de a purta într-un anumit sezon o anumită culoare sau un anumit croi. Asta mi se pare o psihoză de turmă. Tocmai de aceea, la mine nu există colecție centrată cromatic doar pe o anumită gamă. De fiecare dată întâmpin dificultăți în alegerea culorilor pentru că îmi plac toate. Îmi place să cred că majoritatea rochiilor mele sunt atemporale, unele aș putea spune că pot fi lăsate și zestre.

N.B: Pe ce podiumuri au urcat creațiile tale?

R.B: Am prezentat colecții în țară, dar și în New York, Beijing, Bratislava, Budapesta.

N.B: Care este cea mai nouă colecție a ta și din ce este compusă?

R.B: Cea mai recentă colecție este S-S 2019 și este compusa din 23 de rochii din mătase, colorate, amestecate cromatic și tematic – unele modele sobre, altele mai îndrăznețe. Mătasea predomină, alături de tulul cu inserții metalice extrem de prețios. Se găsesc și piese de rezistență de haute-couture forever-lasting.

N.B: Există o rețetă a succesului?

R.B: Nu știu dacă există o astfel de rețetă, însă eu chiar dacă nu consider că sunt acea persoană care a găsit o comoară valorică material, știu sigur că am găsit o comoară valorică sufletește și spiritual. Asta pentru că am căutat în interiorul meu. Cred că fiecare dintre noi are ascunsă (mai adânc sau mai aproape) o comoară extrem de valoroasă. Depinde și de factorii din jur, însă în mare parte de noi înșine. Mie mi-a trebuit o vreme să îndrăznesc să ies din zona în care stăteam confortabil și în siguranță pentru a da șansa curajului să se afirme. Am căutat în primul rând să mă realizez sufletește, să îmi ofer onoarea de a face ceea ce îmi place, fără gândul la realizările materiale. Numai că, atunci când sunt în atelier uit de mine, atât de drag îmi este ceea ce fac. Și atâta dăruire către o meserie se simte pe toate planurile. Lumea modei nu este una ușoară. E paradoxal – pe cât îmi este de greu, pe atâta îmi este de ușor. Nu am ajuns în vârful piramidei, calea e lungă, dar știu că sunt pe drum… pe drumul bun.

N.B: Câte persoane lucrează în atelierul tău?

R.B: Nu suntem multe, atelierul e mic, dar creăm rochii extrem de prețioase deoarece fiecare dintre noi pune părticică de suflet. Deja sună a clișeu, dar la noi chiar așa este. Fiecare face părticica ei – cu tot dragul către clientele noastre care ne intră la suflet. Atunci când primim comanda aflăm un pic și din povestea lor, știm pentru ce eveniment se gătesc și știm exact ceea ce trebuie să transmită. Suntem deja un grup de femei care adaugă un plus de energie pozitivă acelei rochii și, inevitabil, clienta se simte spectaculos purtând-o. Eu croiesc, fetele cos cu minuțiozitate fiecare detaliu. Suntem mai mulți ochi critici care analizăm mereu produsul în lucru, iar broderia mamei vine ca o bijuterie aleasă să înnobileze creația de poveste.

N.B: De la ce ,,regulã” vestimentarã le recomanzi clientelor tale sã nu se abatã niciodatã?

R.B: Sunt multe reguli vestimentare, depinde la ce ne raportăm, însă ceea ce am observat că se practică mult prea mult, și nu doar în cazuri excepționale, este că multe doamne la evenimente, când nu mai rezistă (și rezistă destul de puțin) pe tocuri, se descalță ori își schimbă încălțămintea. Lasă tocurile și iau balerini, ceva sport, sandale joase sau, chiar mai rău, papuci. Dupa părerea mea, o lady nu ar trebui să își permită asta niciodată. Rămâi încălțată chiar de îți sângerează piciorul! Nu mai reziști? Te duci acasa. Ori, mai simplu: daca știi că ai o sensibilitate legată de aspectul purtării tocurilor, îți alegi de la bun început încălțămintea pe care știi că ești capabilă să o porți până la finalul evenimentului. Și îți alegi întreaga ținută în interdependență. Nicidecum nu distrugi un outfit gândit în prealabil cu ceva timp. Ajungi să te îneci la mal. Așa nu!

Larisa Patricia Herlaș