Filarmonica de Stat ne-a obișnuit ca în fiecare joi să pună în scenă un concert simfonic, și nici în această săptămână nu face excepție. Astfel, în 7 iunie, de la ora 19.00, Sala de concerte „Enescu-Bartók” va prinde viață grație lui Jankó Zsolt și Demény Balázs.

Evenimentul muzical va cuprinde Nunta lui Figaro – uvertura, Concert nr. 23 pentru pian și orchestră în La major, de W. A. Mozart și Simfonia I în do minor de J. Brahms. Melomanii vor fi răsfățați de Jankó Zsolt, în calitate de dirijor și de solistul Demény Balázs, la pian.

Despre artiști

Jankó Zsolt, dirijorul Filarmonicii de Stat Oradea şi al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, s-a născut în 1978, la Cluj. După studii de vioară la Liceul de Artă Sigismund Toduţă din oraşul natal, în 2002 a absolvit secţia de dirijat orchestră a Academiei de Muzică Gheorghe Dima, sub îndrumarea maestrului Petre Sbârcea, tot aici a urmat masteratul în arta dirijorală. Între 2003-2004 a studiat la Universitatea de Muzică din Viena cu Leopold Hager, în 2005-2006 a obţinut o bursă Erasmus la Conservatorul Benedetto Marcello din Veneţia studiind cu Giorgio Proietti. În perioada 1999-2008 a participat la numeroase cursuri de măiestrie, susţinute de: Octav Calleya (1999, 2000, 2001), Emily F. Brown (2002), Acél Ervin (2003), Peskó Zoltán (2005, 2006, 2008) şi Tihanyi László (Szombathely 2007, curs de dirijat muzică modernă), în aprilie 2010 a participat la cursurile de dirijat organizate de Orhcestra Tonhalle din Zürich, sub îndrumarea dirijorului David Zinman. A realizat totodată numeroase spectacole de operă şi balet cu Opera Naţională Română din Cluj şi Opera Maghiară din Cluj. În cadrul Festivalului Bartók din Cluj a dirijat toate cele trei compoziţii pentru scenă semnate de Bartók.

Născut la Cluj în 1989, Balázs Demény şi-a început studiile la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” (cu Buzás Pál), continuându-le apoi la Liceul de Muzică „Béla Bartók” din Budapesta (cu Gábor Eckhardt), Academia de Muzică „Liszt Ferenc” (cu András Kemenes) și la Academia de Muzică „Hanns Eisler” din Berlin (cu Georg Sava). În 2013 devine masterand la Universitatea de Arte din Berlin, secția pian, la clasa prof. Pascal Devoyon. Câştigător al Premiului I la Competiţiile Internaţionale de Pian „Lagny-sur-Marne” (2018), „Île-de-France” (2017), „Hans von Bülow” (2015), „Carl Filtsch” – Sibiu şi al Premiului II la Concursul Internaţional „Frederic Chopin” (Budapesta), Balázs Demény a susţinut recitaluri şi concerte în importante săli şi festivaluri: Gasteig din München, Marea Sală a Palatului Artelor din Budapesta, Ateneul Român din Bucureşti, Marea Sală a Academiei de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta, Festivalul „Liszt” din Raiding, Festivalul de Primăvară de la Budapesta, Expoziţia Mondială din Milano. În 2016 a fost invitat în Japonia, în cadrul 35. Yokohama International Piano Concerts Series (2016), unde a interpretat Concertul nr. 3 de Bartók şi un recital cu lucrări de Bartók şi Liszt.

Următorul concert este programat pentru 14 iunie, și va impresiona prin concert cu muzică din filme, urmând să îl aducă în fața publicului pe maestrul Werner Gábor.

Mădălina Venter