Sirenele de alarmare publică vor fi acționate, din nou, miercuri, între orele 10.00 – 11.00, în întreg județul, acesta fiind al 11 -lea exercițiu de la inițierea demersului pentru testarea și verificarea lunară a sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.

Începând cu luna august a anului 2017, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, sirenele de alarmare publică existente la nivelul județului Bihor sunt acționate în intervalul orar 10.00 – 11.00, simulările vizând verificarea echipamentelor, pregătirea continuă a autorităților administrației publice locale și pregătirea populației prin cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare.

,,Înștiințarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populației și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația prin intermediul sirenelor electrice și electronice au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor”, a precizat maior Camelia Roșca, purtător de cuvânt al ISU ,,Crișana”.

Conform legislației în vigoare, semnalele de alarmare a populaţiei, instituţiilor publice şi operatorilor economici sunt: alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei.

• Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.

• Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.

• Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.

• Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.

La nivelul județului Bihor există 164 de sirene de alarmare publică aparținând administrației publice (156 electrice și 8 electronice) și 60 de sirene de alarmare publică aparținând operatorilor economici și instituțiilor (10 electrice și 50 electronice).

Larisa Patricia Herlaș