Finalul Festivalului de Teatru pentru Copii Arcadia se apropie. Însă, de luni până vineri vor avea loc Ateliere de Creație și de activități în aer liber susținute de ONCR – filiala Oradea, iar sfârșitul de săptămână este unul bogat în piese de teatru pentru copii și adolescenți.

Mai multe spectacole vor avea loc, în cadrul Festivalului de Teatru pentru Copii Arcadia, în acest sfârșit de săptămână. Astfel, vineri, de la ora 17.00, Teatrul ,,Ion Creangă” București îi așteaptă pe copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani la spectacolul ,,La un metru de tine”, care se va ține în Sala Arcadia. Acestă reprezentație fără cuvinte este una în care poezia mișcării predomină, iar spațiul versatil care se transformă în fața publicului va fermeca pe toată lumea, de la cei mai mici până la giganți. În aceeași zi, de la ora 20.00, „9 Piese remixate” – concert Alex Ștefănescu, va avea loc în Cetatea Oradea. Publicul va asista la nouă piese de teatru faimoase (,,Romeo și Julieta”, ,,Hamlet”, ,,O scrisoare pierdută” etc.) repovestite, cântate și parodiate pe muzică de actorul Alex Ștefănescu, în duet cu chitara lui.

Sâmbătă, ora 11.00, Teatrul ,,Ion Creangă” București revine, de această dată în Sala Mare a Teatrului Regina Maria, cu piesa ,,Pantalone în lună”. Se zice că în lună totul se întâmplă pe dos, iar pentru unii poate să pară mult mai frumos. Pantalone e bătrân, zgârcit și mai ales înfumurat, iar perspectiva plecării în spațiu îl încântă peste măsură. După o scurtă și nemaipomenită călătorie închipuită, Pantalone ajunge pe lună, unde bătrânii întineresc, copiii poruncesc părinților, iar maimuțele ajung împărați. Pare un tărâm de vis, unde curg râuri de aur și diamante. Dar sunt la fel de multe dueluri, la fel de mulți nătărăi și la fel de multă nedreptate ca pe Pământ. Seara, începând cu ora 19.00, un spectacol pentru adolescenți, ,,Paneta Manipulare” – Reactor Cluj – își așteaptă publicul în Sala Arcadia. Construită în jurul diferitelor forme de manipulare, piesa portretizează situații simple, fiind descrisă ca o succesiune de episoade desprinse din viața de zi cu zi, în care granița dintre manipulator și manipulat devine tot mai neclară.

Programul ultimei zi de festival, duminică, va începe tot la ora 11.00, cu reprezentația oferită de Teatrul de Animație ,,Țăndărică” București, în Sala Mare, acolo unde se va juca ,,Crăiasa Zăpezii”. Inspirat de unul dintre cele mai celebre basme ale lui H.C. Andersen, spectacolul o urmărește pe micuța Gerda care pleacă într-o călătorie plină de aventuri și peripeții, în încercarea de a-și găsi fratele ținut prizonier undeva în vasta întindere albă din ținutul vrăjit de Crăiasa Zăpezii.

Biletele se găsesc la agenția teatrului (marți → vineri: orele 12:00-18:00/ sâmbătă, duminică: orele 10:00 – 13:00), începând cu o ora înainte de spectacol, de la fața locului, sau online, pe www.biletmaster.ro.

Atelierele de creație și de activități în aer liber sunt dedicate copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 13 ani și vor avea loc în Cetatea Oradea, acolo unde cei mici își vor putea da frâu liber imaginației prin pictură, olărit, asamblat și înălțat zmee, tiroliană, quilling etc. Înscrierile se fac în limita locurilor disponibile pentru fiecare atelier.

Larisa Patricia Herlaș