„Din ianuarie 2018, eu am făcut peste 7.000 km pe bicicletă. Un ciclist profesionist de liga I însă, poate să ajungă la 40.000 km pe an”, spune Raul Sînza, sportivul de 19 ani. Este, fără îndoială, unul dintre cei mai buni cicliști din România. Începând cu 2018, orădeanul evoluează pentru echipa continentală Mstina-Focus, după ce a fost împrumutat de CarCover Racing Team, iar zilele acestea, Raul participă pentru prima dată la Turul Ciclist al Bihorului.

NewsBihor: Când ai urcat prima oară pe bicicletă și când ai descoperit cu adevărat pasiunea pentru acest sport?

Raul Sînza: De la 3-4 ani sunt pe bicicletă. Îmi aduc aminte că am căzut și am lăsat-o baltă un an și ceva după care m-am apucat din nou de pedalat, am pus roți ajutătoare și i-am dat drumul. De mic mă întreceam cu copiii prin parcuri, îmi plăcea foarte mult și din 2014 m-am înscris la prima mea echipă de ciclism din Oradea, atunci eram cu mountain bike. Am devenit campion național în 2017 și 2018 la ciclocros și în 2017 la XCO (mountain bike cross country olimpic). Din 2018 sunt împrumutat de echipa orădeană Carcover Racing Team la Mstina Focus, o echipă formată din români și italieni.

NewsBihor: Este greu să faci pasul de la amatori la profesioniști?

Raul Sînza: Poți să fi profesionist în România foarte ușor pentru că în România concurența nu este atât de mare, dar în momentul în care ieși la o cursă afară, Italia, chiar și Ungaria, realizezi că diferența este foarte mare. Dacă în România ești campion național, în Italia, unde sunt curse pentru profesioniști, abia reușești să închei cursa.

NewsBihor: Ce anume este dificil în cursele de ciclism: traseul, tempoul impus?

Raul Sînza: Traseul este de mai multe categorii. Poate fi plat, pentru sprinteri, care sunt mai masivi sau cățărare, etapă de munte, acolo sunt avantajați cei mai slabi, ca și constituție. Nivelul face diferența, nu traseul, nu tempoul. Cicliștii din afară sunt profesioniști în adevăratul sens al cuvântului, nu ca și în România, unde majoritatea mai face și altceva. Sportivii mai au o slujbă. În străinătate sunt plătiți cu sute de mii de euro; campionul mondial Peter Sagan are un salariu de 6 milioane euro pe an și își permite să se concentreze doar pe ciclism. Este o slujbă full-time: se trezesc, merg la antrenament, ajung acasă, dorm și după-masă au alt antrenament.

NewsBihor: În ce constă un antrenament?

Raul Sînza: Multe ore petrecute pe bicicletă. Din ianuarie 2018, eu am făcut peste 7000 km pe bicicletă. Un ciclist profesionist de liga I poate să ajungă la 40.000 km pe an.

NewsBihor: Cum este structurat campionatul în România și cu ce țări ne batem de la egal la egal?

Raul Sînza: Este foarte bine structurat, conform regulamentului internațional, și nivelul sportivilor este în creștere. Echipa din care fac parte reprezintă pasul înainte pentru ciclismul de performanță pentru că noi alergăm foarte multe curse în afara țării și astfel creștem nivelul competițiilor din România. Aș spune că suntem la egalitate cu țările din Balcani. La Balcaniadă am venit pe locul III.

NewsBihor: Cât contează psihicul într-o competiție profesionistă?

Raul Sînza: Este cel mai important. La un sport de anduranță, cum este ciclismul, psihicul cedează prima dată. Ceea ce mă motivează pe mine este că în momentul în care simt că nu mai pot, știu – corpul meu ar mai putea încă de 8 ori. Pe urcare este cel mai dificil. Pulsul este mare, creierul nu se oxigenează atât de bine și îți vine să renunți. Te gândești – Oare de ce am ales sportul acesta? Nu puteam face altceva? – toți cicliștii gândesc așa. Apoi … vine coborârea. Puțin îți revii.

NewsBihor: Există sprint, cățărare, coborâre, pe care le preferi?

Raul Sînza: Dacă ești mai masiv, te pretezi etapelor de plat, acolo este nevoie de mai multă forță, de un sprint exploziv. Eu sunt cățărător.

NewsBihor: În condițiile în care la noi nu există foarte multe piste pentru biciclete, ce șanse există ca acest sport să se dezvolte în România?

NewsBihor: Am fost în iarnă, într-un cantonament în Italia. Lumea este diferită, este obișnuită cu prezența cicliștilor. Toată lumea face sport. Ca ciclist sau biciclist ești respectat în trafic. Ești depășit doar când șoferul are posibilitatea fără să te incomodeze. La noi, șoferii trec foarte aproape de bicicliști. Sunt și dintre aceia care respectă distanța de 1.5 metri.

NewsBihor: Ai studiat Arte?

Raul Sînza: Din clasa I am fost la arte. În clasele I-IV am studiat pian, după care am trecut la arte plastice, iar din a X-a, m-am specializat pe pictură. Îmi plac lucrările abstracte, foarte colorate și prefer stilul realistic.

NewsBihor: Ce părere ai despre Turul Ciclist al Bihorului?

Raul Sînza: Sunt pentru prima oară la tur pentru că doar din acest an am dreptul să particip la astfel de curse. Organizarea este foarte bună, se vede că s-a investit mult în această competiție și mă bucură faptul că se face la mine acasă și că avem aici, un astfel de concurs. Am auzit copiii vorbind despre faptul că au aflat de echipa orădeană Carcover Racing Team. În felul acesta, lumea descoperă că poate face performanță.

Raul Sînza „Vă salut pe toți. Ați fost minunați în momentul în care am urcat pe scenă împreună cu echipa și vă așteptăm în Piața Unirii și pe traseul Turului Ciclist al Bihorului, să ne susțineți!”

Veres Diana