Ziua Internațională a Copilului este sărbătorită de Trupa Arcadia, în cadrul Kids Fest Oradea, festival care are loc în Cetate, cu ,,Povești populare maghiare” și ,,Mic sau mare”.

,,Au trecut ca prin vis două săptămâni de când a sunat gongul de început al Festivalului de Teatru pentru Copii Arcadia. Fascinați de lumea incredibilă a basmului, copii, părinți, bunici, au umplut sălile teatrului, toate spectacolele programate până acum jucându-se cu casa închisă”, a dezvăluit secretarul literar al Teatrului Regina Maria. Dar acesta a fost abia începutul. Săptămâna a treia de festival (1 – 3 iunie) vine cu și mai multe surprize în tolbă, mai ales pentru că sărbătorim Ziua Internațională a Copilului, iar Arcadia are o colaborare fructuoasă cu Kids Fest, un alt festival dedicat celei mai frumoase perioade din viața unui om: copilăria.

Încă dinainte de ora 11.00, copii de peste trei ani, însoțiți de părinți, bunici sau frați mai mari, au venit să vadă spectacolul ,,Povești populare maghiare”, o dramatizare de Florian Silaghi, regia artistică fiind semnată de Igor Lungu. „Cu cât cunoști mai multe povești, cu atât devii mai bogat” este motto-ul actorului și regizorului Igor Lungu, care se află la al doilea proiect dedicat minunatelor povești tradiționale ale popoarelor învecinate, după succesul avut cu „Povești populare rusești”.

Poveștile redate, care i-au încântat atât pe cei mici, cât și pe cei mai mari, au fost „Lupul șugubăț”, „Omul sărac și vulpea păcălită”, „Ursul și pisica” și „Iepurașul lăudăros”, reprezentând scurte istorisiri în care plăcerea de joc și umorul se îmbină armonios cu caracterele bine creionate ale personajelor și morala care însoțește fiecare poveste. Îmbinarea dintre elemente vizuale, muzicale și vestimentare specifice culturii maghiare i-au trimis pe spectatori într-o călătorie fantastică în spațiul imaginar și tradițional autohton.

Însă, cum programul nu avea cum să se termine cu reprezentația unui singur spectacol al Trupei Arcadia, prima piesă de teatru pentru bebeluși (copii cu vârsta între 0 și 3 ani) a trupei, ,,Mic sau mare”, în regia artistică a lui Nagy Viktoria, va fi jucată tot în 1 iunie, de la ora 18.00, în aceeași locație. Organizatorii au anunțat că spectacolul le va oferi celor mici ocazia de a pătrunde în lumea magică a teatrului, pe înțelesul lor. Atmosfera familiară, momentele artistice create special pentru ei și fundalul sonor atent selectat sunt elementele care îi așteaptă pe prichindeii curioși să facă primii pași în lumea teatrului de păpuși.

Invitați din țară

Implicarea Festivalului de Teatru pentru Copii Arcadia în cadrul Kids Fest Oradea continuă și sâmbătă, când Teatrul Clasic ,,Ioan Slavici” Arad, prin Trupa Marionete, va pune în scenă, de la ora 10.00, ,,Jocuri magice”, un spectacol interactiv plin de culoare și veselie în care copiii cu vârsta de peste la 3 ani îl vor ajută pe iepurașul Mofturică să înțeleagă importanța prieteniei. În aceeași zi, de la ora 18.00, Compania Soso și Nuți din Arad îi așteaptă pe cei mai mici dintre spectatorii orădeni la ,,Teatru pe roți: Povești cu clowni”.

Duminică, copiii sunt invitați de la ora 19.00, în Cetatea Oradea, pentru a se bucura, grație reprezentației oferite de Teatrul de Copii și Tineret ,,Merlin” din Timișoara, de piesa ,,Noua poveste a Scufiței Roșii”, care propune o altă variantă a lupului cel rău.

Toate aceste spectacole sunt dăruite gratuit publicului.

Larisa Patricia Herlaș