Prezent pentru prima oară la Turul Cicilist, orădeanul Raul Sînza a explicat de ce căţărarea este porţiunea cea mai dificilă a unui traseu.

Temperatură de 30 de grade celsius, umiditate ridicată şi prea puţin vânt – în astfel de condiţii au parcurs 180 de kilometri din prima etapă, cei 131 de rutieri înscrişi la startul competiţiei. A fost un traseu greu cu o porţiune dificilă în Munţii Pădurea Craiului. „Pe urcare este foarte dificil. Se merge tare, pulsul creşte. Eşti sigur, nu depinzi de nimeni. În etapele de plat ai o echipă care îţi duce trena, adică stă în faţa ta şi te face mai aerodinamic şi te scoate afară doar înainte de finish, la sprint”, spune Raul Sînza, orădeanul de la echipa româno-italiană Mstina, prezent pentru prima dată la Turul Bihorului.

Podium „azzurro”

Primul care a trecut linia de finish a fost italianul Matteo Mallucelli de la echipa procontinentală Androni Giocattoli. Pe locul doi s-a aflat tot un italian, Filippo Ferronato, iar pe trei Riccardo Stacchiotti de la Mstina. Tricoul portocaliu (cel mai tânăr sportiv, sub 23 ani) i-a revenit lui Filippo Ferronato. Tricoul roşu (cel mai bun sprint intermediar) a fost câştigat de cehul Petr Fiala, tricoul verde (cel mai bun căţărător) a ajuns la belgianul Otto Vergaerde, care s-a aflat, în primii 50 km, în fruntea plutonului.

 

Traian Bodea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, i-a înmânat lui Matteo Mallucelli tricoul alb, al lideului clasamentului. Italianul a intrat şi în posesia tricoului galben care îi revine celui mai bun ciclist.

Sâmbătă de la ora 9:30 se dă startul etapei 2A. Cicliştii vor parcurge 86 de km pe traseul Oradea-Băile Felix-Beiuş-Stâna de Vale.

 

Veres Diana