Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Oradea va concerta joi, începând cu ora 19.00, sub bagheta lui Ilarion Ionescu. Bihorenii sunt așteptați pentru a fi martori la lucrări din repertoriul marelui compozitor german și organist din perioada barocă, considerat în mod unanim ca unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii, Johann Sebastian Bach.

Melomanilor li se pregătește, în mijlocul săptămânii, lucrări celebre de Johann Sebastian Bach: ,,Concert brandenburgic nr.3 în Sol major” și ,,Concert brandenburgic nr.4 în Sol major”. ,,Ciaccona din Partita în re minor” de Johann Sebastian Bach – L.Schinina și ,,Toccata și fuga în re minor” de Johann Sebastian Bach – Leopold Stokowski vor putea fi, de asemenea, audiate. Dirijorul Ilarion Ionescu și solistul Nagy Kálmán, la vioară, Vasile Foica, la flaut și solista Nagy Éva, la flaut, sunt cei care vor plimba publicul spre orizonturi muzicale îndepărtate. ,,Programul de mâine seară aș putea spune că e un program greu și pretențios, dar foarte bine venit. Mă bucur foarte mult că aveți acest program și l-ați propus. Am găsit o orchestră, într-o ascensiune extraordinară, cu suflet tânăr. Am remarcat că trio -ul făcut de soliștii de mâine seară este foarte unit. O să fie un concert interesant, care o să fie pe placul publicului și mă bucur să văd că aveți, la Oradea, o stagiune luminoasă și de succes. De fiecare dată când mă chemați fac concerte cu plăcere”, a specificat maestrul Ilarion Ionescu.

Ilarion Ionescu-Galaţi s-a născut în 17 septembrie 1937, la laşi. La 4 ani a început studiul viorii cu tatăl său. La vârsta de cinci ani a studiat sub îndrumarea lui Bella Sasover, violonist în Orchestra Radio. În 1949 devine elev al reputatului pedagog George Manoliu, la Liceul de muzică din Bucureşti, obţinând note maxime atât la disciplina de bază, vioara, cât şi la cele teoretice. În 1954 a debutat ca solist (Wieniawski), în compania Orchestrei Radiodifuziunii bucureştene, dirijorul fiind Iosif Conta. Între 1955 şi 1960 este student la Academia de muzică, unde lucrează cu acelaşi maestru Manoliu. Încă de pe atunci apare ca solist al filarmonicilor din tară, dar cântă, totodată, şi peste hotare – în Rusia, China, Mongolia, Franţa, Spania.

Nagy Kálmán s-a născut în 1984 la Târgu-Mureş. A început studiul muzicii în oraşul natal, sub îndrumarea profesorilor Oláh Mária şi Bartha Lajos. Din 2013 deține funcția de concert-maestru al Filarmonicii de Stat Oradea. Din 2015 deține și statutul de membru fondator, concert-maestru și conducător artistic al orchestrei de cameră Camerata Michael Haydn.

Vasile Foica obține diploma de licență în muzică, specializarea muzică instrumentală – flaut, în 1978, la Conservatorul „George Enescu” din Iaşi. În același an este angajat la Filarmonica de Stat Oradea, unde în scurt timp devine prim flautistul orchestrei simfonice. De-a lungul anilor, pe lângă activitatea din cadrul orchestrei simfonice, îl regăsim și în componența unor formații camerale – cu cvintetul de suflători „Vasile Jianu” câștigă premii naționale și realizează înregistrări la Radio București – dar și în postura de solist al unor concerte din cadrul stagiunilor filarmonicii orădene. În 2010 i se acordă de către Ministerul Culturii și Patrimoniului Național Diploma de Excelență, pentru contribuția remarcabilă la dezvoltarea artei muzicale. Din 2011, este directorul artistic al Filarmonicii de Stat Oradea.

Nagy Éva a început studiul flautului în 1995 la Liceul de Arte „Palló Imre”. Și-a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa prof. Gavril Costea. A participat la mai multe concursuri naționale și internaționale, în 2005 câștigă marele premiu și premiul special Ilarion Ionescu-Galați al Concursului Național de Flaut din Ploiești. În 2006 începe studiul instrumentului piccolo la cursurile de masterat. Din 2007 este artist instrumentist flaut și piccolo-solo al Filarmonicii de Stat „Transilvania”. Din 2013 este flautista Filarmonicii de Stat Oradea, unde în 2016 prin numire temporară devine șef partidă al compartimentului flaut.

Mădălina Venter