La inițiativa primarului Adrian Ștefănică, pe sediul Primăriei comunei Remetea a fost instalată, luni, o placă în memoria lui Teodor Cornea (1877 – 1933), delegatul zonei Beiuș la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, chiar în prezența urmașilor acestuia. La eveniment au participat prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu, și vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang.

Evenimentul dedicat Centenarului Marii Uniri a fost organizat de Primăria comunei Remetea, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovării Culturii Tradiționale Bihor, și a debutat cu dezvelirea unei plăci comemorative la Primărie, urmată de un program artistic al Școlii gimnaziale nr. 1 Remetea. Tot luni, în a doua zi de Rusalii, și în satul Meziad a fost dezvelită o placă comemorativă care și-a găsit locul pe Biserica Ortodoxă Meziad, iar în curtea Căminului Cultural din sat a fost amplasat un bust închinat tot lui Teodor Cornea.

Fanfara Garnizoanei Oradea a susținut un program muzical îndelung apreciat imediat după alocuțiunile oficialităților, în fruntea cărora s-au aflat prefectul Ioan Mihaiu și vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang. De la ora 14:40, sute de persoane s-au bucurat de programul pregătit de artiștii Ansamblului Artistic Profesionist ,,Crișana” și de îndrăgita interpretă de muzică populară, Veta Biriș. Evenimentul s-a încheiat în jurul orei 18.00.

Larisa Patricia Herlaș