A doua ediție a Festivalului Gastro și de Vin Bakator a adus, sâmbătă, în grădina castelului Zichy din Diosig, 19 producători și 47 de vinuri de „calitate superioară”.

Încă de la primele ore ale dimineții, organizatorii, sprijiniți de Consiliul Județean Bihor şi Agenția de Management al Destinației, s-au asigurat că vizitatorii vor avea un program care îi va conduce către atmosfera secolului al XIX-lea, când viticultura și vinicultura din Valea Ierului era la apogeu. Ceremonia de deschidere a celei de-a doua ediții a Festivalului Bakator a fost condusă de Mados Attila, primarul din Diosig și Heit Lóránd, cel care în 2013, a decis să readucă acasă soiul Bakator, desființat de comuniști. „Este un soi rar și prețios, iar vinul este dulce. Este un vin de calitate superioară”, spune Heit Lóránd, viticultor. La deschidere au fost prezenți Papp Sándor Csaba, consilier al primarului din Debrețin, și Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor.

La loc de cinste

Bakator își va relua încet locul printre soiurile alese care se cultivă în România, iar localitatea Diosig, cu o tradiție de 600 de ani în cultivatul viei, va fi, din nou, cunoscută drept capitala vinului din Bihor. „Așa trebuie să funcționeze un plan bine pus la punct. Oameni entuziasmați din sfera civilă să readucă în actualitate o emblemă a trecutului. La acest plan trebuie să adere oficialități, autorități locale din Diosig și Debrețin, Consiliul Județean, dar și specialiști. Credem că ceea ce a pornit din entuziasm, trebuie să aibă continuitate, să beneficieze de susținerea tuturor”, a precizat Pásztor Sándor. În cadrul festivalului Bakator, președintele Asociației Doamnele Vinului, Pálfi Noémi, a primit o diplomă de merit pentru contribuția pe care a avut-o la reintroducerea soiului Bakator în podgoriile din Valea Ierului.

Sărbătoare și la Salonta

Sfârșitul de săptămână a fost unul aglomerat și pentru locuitorii municipiului Salonta. În perioada 25-27 Mai, au avut loc Zilele Salontane. Dacă vineri au fost programe cultural-artistice, sâmbătă, organizatorii au propus concursuri sportive, gastronomice și curse auto. Seara s-a încheiat cu un recital al artistului maghiar Demjén Ferenc. Duminică, la Salonta au concertat Simona Brîscan, Sarah Paula, Rony și Smiley.

 

Veres Diana