Cetatea Oradea a reprezentat locul de întâlnire dintre producătorii și consumatorii locali bihoreni la deschiderea celei de a doua ediții a evenimentului agro – culinar Primăvara din Grădină.

Această minivacanță de Rusalii a debutat cu un eveniment gândit de și pentru bihoreni. Primăvara din Grădină a fost deschisă, la ora 17.30, de un concert pregătit de artiștii Filarmonicii de Stat Oradea, și a continuat, așa cum este obiceiul, cu un cuvânt de deschidere din partea organizatorilor. Președintele Asociaţiei pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare (ACPPA) Crișana, Dorin Popa, a ținut să puncteze schimbările climatice care au efecte în ceea ce privește alimentația. ,,Deși suntem la Primăvara din Grădină, afară este plină vară, lucru care se vede și pe rafturile producătorilor. În aceste trei zile dorim să aducem împreună producătorii și consumatorii, pentru a dezvolta o strategie în favoarea consumului de produse locale. Produse din Bihor pentru bihoreni, sănătoase și gustoase”, a declarat președintele ACPPA, care nu a uitat să le mulțumească partenerilor.

Printre acești parteneri se numără și Consiliul Județean Bihor, care a sprijinit evenimentul și inițiativa ACPPA prin instituții subordonate ca Filarmonica de Stat, care a impresionat printr-un concert de 40 de minute susținut, în aer liber, pe scena mobilă oferită de Teatrul Regina Maria. Lor li se adaugă Fundația Euroregiunea Bihor – Hajdú-Bihar, care a construit pentru copii un spațiu de joacă deschis în toate cele trei zile în care are loc Primăvara din Grădină, dar și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Bihor, instituție care a adus pe scenă mai mulți artiști locali.

Reprezentantul Consiliul Județean la deschidere a fost vicepreședintele Traian Bodea care, deși s-a arătat ușor dezamăgit de numărul mic de oameni care și-au făcut prezența în prima zi a evenimentului, continuă să fie optimist în privința educării bihorenilor pentru a consuma direct de la producătorii locali. ,,Cu siguranță, dacă acum vom merge la parcarea unui hypermarket am găsi mult mai multă lume decât suntem noi aici. Asta îmi spune faptul că în ultimii ani am fost cuceriți de piața care îți permite să consumi totul dintr-un singur loc, fără vreo diferențiere de sezon. Cu alte cuvinte, e o dorință de a ne transforma într-o piață de consum, care nu mai produce nimic, doar importă și mănâncă ce produc alții. Noi să exportăm, eventual, materie primă, fără plusvaloare, să exportăm forță de muncă, capacități intelectuale, tineri bine pregătiți ș.a. Cred că este nevoie ca noi, în România, să facem o revoluție în acest segment și să înțelegem că atunci când vom consuma unul de la altul ne vom ajuta reciproc”, a spus Bodea celor prezenți.

Între orele 18.30 – 21.00, CJCPCT Bihor i-a adus pe scenă pe cei mai îndrăgiți artiști de muzică populară din Bihor. Ansamblurile folclorice ,,Muguri și mlădițe de tezaur” din Beiuș, ,,Codrenii Bihorului” din Roșia, ,,Crisiia” din Cociuba – Mare, Adriana Știube, Andrei Corb, Lavinia Chifor, Daniela Rada, Renata Barta și Attila Bertalan sunt cei care au însuflețit din punct de vedere muzical Cetatea.

Ofertă pentru toată lumea

Cei care vor face popas în acest weekend la Primăvara din Grădină vor putea sprijini producătorii locali care s-au prezentat la eveniment cu produse pe care le fac cu propriile mâini. Astfel, la standuri veți găsi fructe și legume proaspete, culese direct din grădina bihorenilor, sucuri naturale, siropuri, dulcețuri, brânzeturi, miere, aranjamente din lavandă, bijuterii handmade, plante medicinale, o colecție superbă de ii brodate și sculpturi în lemn. De asemenea, turiștii vor putea să se oprească și la căsuțele cu materiale de promovare a județului.

Evenimentul Primăvara din Grădină continuă sâmbătă, cu un simpozion cu tema ,,Vinuri Roșii din Nord, Consecința Încălzirii Globale”, urmat de un concurs de vinuri roșii și roze, iar între orele 17.00 – 21.00 va avea loc un program artistic muzical, invitat special fiind Sergiu Cipariu.

Larisa Patricia Herlaș