Filarmonica de Stat ne-a obișnuit ca în fiecare joi să pună în scenă un concert simfonic, și nici în această săptămână nu face excepție. Astfel, în 24 mai, de la ora 19.00, Sala de concerte „Enescu-Bartók” va prinde viață grație lui Romeo Rîmbu și Danei Borșan.

Evenimentul muzical va cuprinde Rondo-ul de noapte de A. Iorgulescu, Simfonia a III-a în Re major de Fr. Schubert și Concert nr 2. pentru pian și orchestră în fa minor, op. 21 de Fr. Chopin. Melomanii vor fi răsfățați de Romeo Rîmbu, în calitate de dirijor și solist la oboi, și de solista Dana Borșan, la pian.

Despre artiști

Romeo Rîmbu este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea și profesor universitar în cadrul Facultății de Arte a Universității din Oradea. Acesta deţine din 1999 statutul de membru fondator şi dirijor permanent al Noii Orchestre Transilvane cu sediul la Bistriţa, orchestră profesionistă privată cu care a susținut peste 30 de concerte de înaltă ținută artistică, în România și Japonia. Rîmbu a obținut în 2010 titlul de Doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, iar în 2014 titlul de Doctor Abilitat, fiind din 2016 îndrumător al Școlii Doctorale a Universității de Vest din Timișoara.

Profesor univ. dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Dana Borşan este, din anul 2000, solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio. Născută la Cluj, licenţiată a Conservatorului „C. Porumbescu” din Bucureşti şi beneficiară a unei burse a Comunităţii Europene la Hochschule der Künste din Berlin, discipolă a maeştrilor Gabriel Amiraş şi Georg Sava, a urmat cursuri de măiestrie cu Hans Leygraf, la Mozarteum – Salzburg şi Helene Boschi, la Weimar. Debutul pe podiumul de concert, la doar 12 ani cu Rondo-Concert pentru pian şi orchestră în Re major de Mozart, a confirmat apariţia unui talent neobişnuit. Un moment decisiv în cariera sa l-a constituit dobândirea Premiului II şi a Medaliei de argint la una dintre cele mai importante competiţii internaţionale, Concursul „Robert Schumann” de la Zwickau.

Următorul concert este programat pentru 31 mai, și va impresiona prin lucrări de Bach, urmând să îi aducă în fața publicului pe Ilarion Ionescu-Galați, Nagy Kálmán, Vasile Foica și Nagy Éva.

Larisa Patricia Herlaș