Evenimentul agro-culinar al primăverii din județul Bihor, Primăvara din Grădină, va avea loc în perioada 25 – 27 mai, în Cetatea Oradea. În cele trei zile de sărbătoare, producători, specialiști și consumatori bihoreni se vor aduna pentru a promova consumul de produse locale și un stil de viață sănătos.

Asociaţia pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare (ACPPA) Crișana, împreună cu Consiliul Județean Bihor, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Fundația Euroregiunea Bihor – Hajdú-Bihar, Filarmonica de Stat Oradea, Primăria Municipiului Oradea, Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune și Cetatea Oradea  și-au unit forțele pentru a pune bazele celei de a doua ediții a evenimentului Primăvara din Grădină.

Conceptul evenimentului va cuprinde un târg cu standuri ale producătorilor locali, un târg al meșterilor populari din județul Bihor și un simpozion dedicat evaluării calitative și fundamentării ștințifice a unei realități privind cultivarea soiurilor de struguri roșii în nordul României, denumit Vinul roșu din nord, consecința încălzirii globale. La acest eveniment vor fi invitați reprezentanți ai Academiei Vinului din Ungaria, Autoritatății Naționale de Meteorologie, Universității din Oradea, USAMV Cluj – Napoca, Oficiului Național al Viei și Produselor Vitivinicole precum și producători din această regiune.

Dorin Popa, președintele ACPPA Crișana, a vorbit la conferința de presă organizată, miercuri dimineața, pentru prezentarea evenimentului despre necesitatea de a susține și promova produsele producătorilor locali, dar și despre nevoia de educație a consumatorului. ,,Trebuie să învățăm să mâncăm sezonier. În marketuri avem toate anotimpurile într-un loc. Adică toată gama de produse. Noi, genetic, aveam produse sezoniere, în funcție de fiecare anotimp. Și organismul de acest lucru are nevoie, așa e învățat de mii de ani. Doar în ultimul timp, situația s-a schimbat. Această eveniment, Primăvara din Grădină, sugerează că trebuie să mâncăm în funcție de acea perioadă a anului în care ne aflăm. Pentru că cel mai important este să fim sănătoși”, a declarat acesta.

Potrivit lui Dorin Popa, aproximativ 30 de producători își vor face prezența în weekend cu fructe și legume de sezon, produse procesate sănătoase, cum ar fi brânză, miere sau sucuri naturale, ori cu plante medicinale și terapeutice, pentru vindecarea trupului și a sufletului.

Și Traian Bodea, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, a fost prezent la întâlnirea cu presa și a prezentat inplicarea instituției pe care o reprezintă în susținerea producătorilor din Bihor. ,,Consiliul Județean Bihor este partener la acest eveniment și se implică activ prin instituțiile subordonate pentru susținerea desfășurării evenimentului. Astfel, Filarmonica de Stat va susține un concert, Fundația Euroregiunea Bihor – Hajdú-Bihar va asigura jocuri pentru copii, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor va aduce pe scenă mai mulți artiști locali care vor încânta audiența și vom oferi spre folosință scena mobilă a Teatrului Regina Maria”, a spus Bodea la aceeași conferință de presă. De altfel, CJ Bihor are în lucru un site care, sub genericul ,,Produs în Bihor”, își propune să facă legătura între producătorii și consumatorii din județ.

Concurs de vinuri

Simpozionul este împărțit în două secțiuni, anume Comunicări științifice și Concurs tematic. Cel din urmă este deschis vinurilor roșii și roze, seci, demiseci și demidulci, obținute din soiuri de struguri roșii cultivate în această regiune. Probele de vin trebuie să provină dintr-un lot omogen de minim 3 hl, să respecte condițiile de ambalare și marcare în conformitate cu reglementările în vigoare și să fie îmbuteliate în recipiente de sticlă. Aprecierea calității vinurilor va reprezenta sarcina unui juriu format din membrii Academiei Vinului din Ungaria și se va concretiza în distincții acordate în funcție de punctajul obținut. Prețul de participare, pentru a acoperi costul concursului, este de 35lei/probă. Producătorii care doresc să se înscrie în competiție pot trimite probele prin curier sau le pot duce personal la sediul ACPPA din Cetatea Oradea până joi.

Muzică și voie bună

Programul artistic al acestei manifestări se va desfășura pe scena din incinta cetății, și va începe cu un concert al Filarmonicii de Stat Oradea, la ora 17.30, continuând apoi cu artiștii populari din Bihor sub coordonarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor. Invitații speciali vor fi Sergiu Cipariu, care va concerta sâmbăta, ora 21.00, și Văru` Săndel, cel care va încheia spectacolul, duminică, la aceeași oră.

Și copiii vor avea un loc aparte în cadrul acestui eveniment, deoarece organizatorii au gândit pentru ei un spațiu cu jocuri tradiționale. De asemenea, cei mici vor putea participa și la un concurs denumit Salata Virtuală, ce se va finaliza, duminică, prin acordarea de premii.

ACPPA Crișana reprezintă inițiativa unui colectiv format din fermieri, oameni de afaceri, cadre didactice universitare din Oradea și reprezentanți ai instituțiilor care sprijină mediul de afaceri și agricultura, au experință și expertiză în realizarea unor proiecte de cercetare în domeniul agroalimentar.

Larisa Patricia Herlaș