Agenția de Management al Destinației (AMD) Bihor organizează, în 26 mai, evenimentul ,,Descoperă Valea Ierului”, care presupune vizitarea mai multor obiective turistice ale zonei și participarea la Festivalul Gastronomic și de Vin ,,Bakator”.

Este vorba despre un eveniment de o zi, dedicat orădenilor, bihorenilor, dar și turiștilor aflați în județul Bihor. Deplasarea spre Valea Ierului se va face cu un autocar, iar în prima parte a zilei vor fi vizitate mai multe obiective turistice. Apoi, pâna la întoarcerea spre Oradea, timpul rămas va fi petrecut la Diosig, unde se desfășoară Festivalul Gastronomic și al Vinului ,,Bakator”.

,,Având un caracter unic în regiune, Festivalul Gastronomic și de Vin <<Bakator>> se adresează persoanelor interesate de cultura vinului, indiferent că aceștia sunt amatori sau consacrați în ceea ce privește consumul acestei băuturi divine. Festivalul are scopul de a valorifica resursele Văii Ierului, punând în evidență producția locală de vin și gastronomia tradițională”, a explicat Bántó Norbert, director AMD.

Participanții care vor ajunge în grădina Castelului Zichy din Diosig vor fi martori la o adevărată desfășurare de forțe. 19 viticultori din Diosig, Valea lui Mihai, Săcueni, Sâniob și Sântimreu, dar și cele mai renumite crame de vin din soiul nobil Bakator din Ungaria, Serbia și Statele Unite îi vor aștepta pe vizitatori cu o ofertă de 47 vinuri.

Plecarea din Oradea este planificată la ora 9:00 din parcarea de la Centrul Civic (platou), iar autocarul se va opri și la autogara de lângă gara centrală (Bdul Ștefan cel Mare) la ora 9:05.

Programul evenimentului:
9:00 Plecare din Oradea
10:00 Sosire la casa muzeu din Galoșpetreu (comuna Tarcea)
11:00 Sosire la Conacul Komáromy din Otomani (sec. XVIII)
12:30 Sosire în satul celor 1000 de pivnițe Sălacea (vizită la casa tradițională)
14:00 Sosire la castelul Zichy din Diosig (Festival gastronomic și al vinului Bakator )
Aici participanții vor putea degusta vinurile și mâncăruri speciale, cum ar fi ciorba și burgerul cu carne de bivol, cârnați speciali de Debrețin și multe alte delicii culinare (contracost).
16:00 Vizitarea alături de un ghid local al Castelului Zichy din Diosig
18:30 Pornirea spre Oradea
19:00 Sosire în Oradea

Organizatorii au anunțat că taxa de participare la eveniment este de 49 lei, care include transportul, ghidajul și intrările la obiective. Prețul unui bilet pentru accesul la festivalul Bakator este de 10 lei, care include și paharul pentru degustări (degustările se fac pe baza unor bonuri care pot fi achiziționate la intrarea festivalului). Biletele pot fi procurate de la sediul AMD Bihor (str. Primăriei nr. 2, et. I, ap. 6), sau online: https://www.biletmaster.ro/ron/Event/47005315/Descopera-Valea-Ierului.

,,Descoperă Valea Ierului” nu este primul eveniment de această natură organizat de AMD Bihor. În 21 aprilie, Agenția a desfășurat o excursie de o zi, sub genericul ,,Descoperă minunile primăverii în Munții Bihor”, în cadrul căreia aproximativ 70 de persoane au petrecut momente încântătoare în arealul turistic Boga-Padiș. Un articol însoțit de imagini de la acel eveniment puteți găsi aici: https://agentianewsbihor.ro/2018/04/23/au-pornit-sa-descopere-primavara-in-judetul-bihor/.

Larisa Patricia Herlaș

FOTO: Larisa Birta