Elevii și preșcolarii a trei școli din județul Bihor, beneficiari ai proiectului ,,100 de cărți românești pentru Centenar”, derulat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Crișana” în perioada 9 – 21 mai, i-au răsplătit pe pompieri cu râsete și îmbrățișări.

Elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 Șușturogiu, comuna Cetariu, Școlii Gimnaziale nr. 2 Fîșca, comuna Vârciorog, și Școlii Gimaziale nr. 2 Bucuroaia, comuna Copăcel, au făcut obiectul demersului pompierilor militari bihoreni de a dărui o carte fiecărui elev din cadrul celor trei școli și de a constitui o bibliotecă la nivelul instituțiilor de învățământ menționate, care să le asigure accesul la volumele din listele de lecturi obligatorii și suplimentare.

Astfel, pentru a veni în sprijinul acestor elevi, pompierii militari au achiziționat opere literare scrise cu precădere de autori români, iar copiii lor au donat sute de cărți din propriile bilblioteci, bucurându-se să schimbe în bine viețile altor copii. În cadrul proiectului a fost organizat și un concurs de creație literară cu tema ,,Dragostea de neam și țară”, la care au participat toți elevii implicați.

Poeziile, desenele și compunerile elevilor au fost trimise, prin e-mail, pompierilor, care au oferit fiecăruia dintre participanți câte o carte, iar celor mai talentați, diplome și premii constând tot în cărți, lucrările celor 24 de copii premiați și a altor elevi care au impresionat urmând a fi publicate pe pagina oficială de internet a pompierilor bihoreni (www.isubh.ro) la secțiunea ,,100 de cărți românești pentru Centenar”.

,,Proiectul a fost inițiat cu un scop bine definit: cel de <<a salva destine>> prin cultivarea dragostei de carte și de a consolida sentimentul identității naționale prin pomovarea în rândul copiilor, a operelor literare scrise de autori români, elevii familiarizându-se astfel cu modul de viață și de gândire al românilor de-a lungul secolelor prin intermediul operelor consacrate din literatura națională”, a declarat Camelia Roșca, purtător de cuvânt al ISU ,,Crișana”.

Pompierii au desfășurat și o campanie de informare și pregătire a elevilor în domeniul situațiilor de urgență, copiii intrând în posesia pliantelor, broșurilor specifice și recomandărilor care să-i ajute să-și protejeze viața și, din alt punct de vedere, patrimonial artistic și cultural național.

În total, peste 500 de cărți au ajuns acolo unde era nevoie de ele, la cei pentru care o carte reprezintă un dar minunat.

Larisa Patricia Herlaș