Propunerea Comisiei Europene cu privire la modificarea regulamentelor europene, prin prisma reintroducerii și prelungirii ilegale a controalelor la frontieră, în spațiul Schengen, de către Franța, Austria, Germania, Danemarca, Suedia și, din afara U.E., Norvegia, a generat un val de nemulțumiri.

România, la fel ca Bulgaria sau Croația, sunt obligate prin Tratatul de aderare la UE să facă parte din Acordul Schengen. În acest sens, țara noastră a făcut de peste un deceniu eforturi considerabile, care nu s-au soldat cu un deznodământ fericit, până acum. Modul în care Tratatele U.E. sunt implementate (diferențiat) pentru unele țări nu l-a lăsat indiferent pe Emilian Pavel, deputat în Parlamentul European. Acesta a anunțat public că se va împotrivi vehement acestei abordări, care se dezbate în Comisia de libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European.

Exemplul cel mai recent de ,,nedreptate” se referă la o propunere a Comisiei Europene cu privire la modificarea regulamentelor europene, prin prisma reintroducerii și prelungirii ilegale a controalelor la frontieră, în spațiul Schengen, de către Franța, Austria, Germania, Danemarca, Suedia și, din afara UE, Norvegia. Aceste țări au motivat introducerea controalelor la frontieră în spațiul Schengen, ​ca ​urmare a crizei refugiaților și a imigranților, dar ,,au uitat” să le suspende, depășind limitele de timp ​permise în prezent în legislația U.E. ,,Ele se află de facto în ilegalitate din luna noiembrie a anului trecut. Drept urmare, Comisia ​era obligată să lanseze automat procedura de infringement”, atrage atenția europarlamentarul din Bihor.

În loc să oblige acele state să intre în legalitate, soluția propusă de Comisie este aceea de a legifera în sensul transformării unei practici ilegale într-una legală, în detrimentul întregului proiect european, nu numai a spațiului Schengen. ,,Mie mi se pare o abordare cu adevărat anti-europeană și un abuz de neacceptat. Dacă Franța sau Germania încalcă legislația U.E., pentru ele se modifică legislația. La fel cum nici altor state membre U.E. nu li se permite încălcarea tratatelor fără a fi sancționate, nici aceste cinci țări U.E. nu trebuie să beneficieze de pe urma unui statut privilegiat. Cu atât mai puțin să li se legalizeze practicile care încalcă dreptul la libera circulație în U.E. Aceasta nu este o Uniune egală (și legală) pentru toți și nu este ceva ce putem sau trebuie să acceptăm​!”, a transmis Pavel.

Soluția este în mâinile Parlamentului European?

Parlament European este instituția care poate și, potrivit lui Emilian Pavel, chiar trebuie să oblige Comisia Europeană șă respecte legea. De altfel, reprezentanții celor șase țări au avut deja discuții la Bruxelles cu colegii din țările vecine, pentru că aceste controale prelungite provoacă deja pagube economice imense, de ordinul miliardelor de euro.

,,Uniunea Europeană trebuie să continue, trebuie să se dezvolte, trebui să permită și să aducă ​la ​mai multă integrare. Uniunea Europeană are nevoie de participarea noastră și are nevoie, mai mult ca oricând, să arate tuturor țărilor membre, deci și României, că sunt egale”, a mai spus eurodeputatul.

Larisa Patricia Herlaș