Daniela Ionete este o tânără care se lasă ghidată de latura creativă pentru a realiza, cu migală și răbdare, bijuterii handmade dintre cele mai diverse. Încurajată de doamnele și domnișoarele care îi poartă cu mândrie creațiile, micul bijutier a clădit Ma Bijouterie, un atelier de accesorii handmade unde prind contur coliere, brățări, brâuri și bentițe unicat.

NewsBihor: Cum a început povestea ta de tânăr bijutier?

Daniela Ionete: În copilărie m-am remarcat pentru faptul că îmi plăcea să desenez, și făceam asta destul de bine. În 2011 am realizat primul meu tablou, și timp de vreo 2 ani am cochetat, ulterior, cu pictura. De la această etapă până la bijuterii a fost nevoie de doar un mic pas. Totul a început dintr-o joacă, cu cinci ani în urmă, atunci când o prietenă m-a rugat să îi creez o piesă, o bijuterie pe care dorea să o poarte la un eveniment. Atunci am luat propunerea ca pe o provocare. Eu, care mânuiam pensula, trebuia atunci să îmi revărs creativitatea pe un alt tip de suport. Rezultatul a fost surprinzător, iar reacția prietenei mele pe măsură. Atât de încurajată m-am simțit, încât mi-am propus să mai realizez câteva piese asemănătoare și să-mi încerc norocul în această industrie. Am fost copleșită când numărul persoanelor care doreau să le creez o bijuterie a tot crescut. Am început să studiez diverse tehnici și tutoriale în ceea ce privește bijuteriile, până când m-am oprit la ceea ce am simțit că mă caracterizează. Astfel, am început să mă perfecționez, iar apoi totul a decurs de la sine.

N.B: Ce fel de bijuterii se nasc în atelierul Ma Bijouterie?

D.I: De la coliere mai simple, am ajuns să realizez coliere statement. Apoi, am diversificat paleta și m-am extins către brățări, cercei, broșe. În prezent, execut și lucrări mai complexe, care necesită mai multă atenție și timp, cum ar fi accesoriile de mireasă. Inspirația îmi vine pe parcurs, pe măsură ce evoluez în realizarea unui obiect.

N.B: Cât timp necesită munca pentru o coroană de mireasă, de exemplu?

D.I: Greu de estimat deoarece depinde de complexitatea modelului. Mi s-a întâmplat să lucrez și aproape trei săptămâni pentru o piesă. Obișnuiesc, însă, să realizez în paralel mai multe bijuterii deoarece acest lucru mă ajută să nu ajung la saturație.

N.B: Cum îți promovezi produsele?

D.I: Cu perseverență și creativitate, mi-am făcut din clienți prieteni. Aceștia mă recomandă mai departe celor apropiați lor. Recunosc că am ținut mai mult să fie mulțumit clientul, decât să plătesc pentru imagine. Iar oamenii au început să mă caute în mediul online.

N.B: De unde te inspiri?

D.I: Îmi petrec destul de mult timp pentru ,,documentare”, urmărind diverse tutoriale, mai ales cele rusești. Sunt incredibili rușii în sfera artistică. Am început să împrumut și să reinterpretez puțin din stilul lor, și mi-am dat seama că stilul respectiv este și pe placul frumoaselor noastre românce. Nu bine am postat pe pagina mea de Facebook creațiile efectuate după acest model, că au și apărut primele doritoare. Și nu doar din Bihor, ci din toată țara și chiar din afara granițelor.

N.B: Ce fel de accesorii poartă, de obicei, femeile din Bihor?

D.I: Femeile din Bihor sunt, de regulă, extrem de interesate de coroanele mele și de ultimele broșe pe care le-am realizat. Am observat că țin să poarte ceva unicat, ceva altfel, care să se distingă față de bijuteriile care există în prezent pe piață.

N.B: Care este obiectul de suflet, creat de tine, pe care îl porți cel mai des?

D.I: Nu știu dacă pot să spun că există un accesoriu aparte în acest sens. Toate îmi sunt dragi deoarece știu cât am muncit pentru ele și le port cu mare mândrie. Satisfacția cea mai mare o am când cineva le remarcă și mă întreabă de provenința lor. Iar reacția când află că sunt făcute de mine e neprețuită. Totuși, eu sunt adepta stilului simplu și nu obișnuiesc să accesorizez prea mult ținutele mele. Chiar mi se potrivește zicala: ,,cizmarul umblă cu cizmele dezlipite”. La nunta mea, de exemplu, când toată lumea se aștepta să mă vadă purtând creații proprii, am surprins prin faptul că am ales să îmbrac o ținută tradițională, autentică. Așa cum a fost toată nunta de altfel.

N.B: Ce bijuterie crezi că nu ar trebui să lipsească din colecția unei doamne?

D.I: Nu aș numi o bijuterie anume. Este important să aibă în colecție accesoriile care o fac pe ea să se simtă bine cănd le poartă.

N.B: În ce proiecte/colaborări ești implicată?

D.I: Am colaborat cu showroom -ul de nunți și evenimente Loreen Mariage, dar și cu designerul vestimentar Rebeca Cotrău, cu care am un parteneriat permanent. Este vorba despre proiecte care m-au onorat și mi-au adus notorietate.

N.B: Cum îți dorești să evolueze pasiunea ta?

D.I: Mă visez având propriul meu atelier cu vânzare, unde clientele pot veni dacă își doresc să vadă produsul finit pe manechin, și altul în lucru, chiar acolo, sub ochii lor. Ar fi un vis împlinit.

N.B: Ce le recomanzi bihorencelor care vor să poarte ceva unicat, pentru a se remarca la un eveniment?

D.I: Bihorencelor și nu numai le recomand accesoriile handmade, cu care vor ieși din tipar. Mereu le spun doamnelor și domnișoarelor să poarte handmade, cât mai des, fie că vorbim de îmbrăcăminte, fie că este vorba despre accesorii. Pentru că artizanii sunt singurii care fac ceva aparte, ce e foarte puțin probabil să mai vezi la altcineva.

Larisa Patricia Herlaș