Zilele Muzeului Țării Crișurilor” programează, vineri, expoziţia „Carte tipărită în Editura Muzeului Ţării Crişurilor între 1971-2018”, lansarea volumului „Alimentaţia tradiţională din Bihor între secolul al XVIII-lea şi începutul secolului al XX-lea” și Adunarea Generală a Asociaţiei „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor.

Programul activităților de vineri debutează la ora 17 cu o lansare de carte. Autoare a mai multor studii precum „Schimburi alimentare la târgul din Beiuş de la mijlocul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea” sau „Date privind activitatea breslei măcelarilor din Oradea în secolul al XVIII-lea şi al XIX-lea”, muzeograful Sabina Horvath descrie, în noul volum, alimentația tradițională a bihorenilor între secolele XVIII-XX. Tot de la ora 17, publicul pasionat de carte va avea ocazia să viziteze o expoziție de excepție „Carte tipărită în Editura Muzeului Ţării Crişurilor între 1971-2018”. Aceasta va rămâne deschisă timp de o lună.

Acces gratuit în muzee

Tot vineri, însă de la ora 17.30 va avea loc Adunarea Generală a Asociaţiei „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor”. „Este o întâlnire care îşi propune să discute despre prezentul şi viitorul instituţiei noastre muzeale în noul sediu, dar şi despre posibile evenimente culturale sau mondene care să servească consolidării relaţiei cu publicul vizitator, în general. Sunt invitaţi membrii activi, dar şi cei care doresc să facă parte din Asociaţie”, transmit organizatorii. Pentru că în 18 mai este Ziua Internaţională a Muzeelor, publicul va avea acces gratuit la expoziţiile de la Muzeul Ţării Crişurilor, precum şi cele de la Muzeele Memoriale „Aurel Lazăr”, „Iosif Vulcan” şi „Ady Endre”. De asemenea, sâmbătă, 19 mai, va avea loc Noaptea Muzeelor, iar accesul publicului în toate muzeele, inclusiv cele ale Episcopiilor Ortodoxă, Romano-Catolică și Greco-Catolică, va fi gratuit. Programul poate fi consultat de site-ul www.mtariicrisurilor.ro

Mădălina Venter