Un juriu de specialiști a ales: din cele 70 de vinuri propuse spre degustare și comercializare în cadrul celei de-a II-a ediții a Festivalului Gastronomic și de Vin „Bakator” din Diosig, doar 47 au trecut testul exigent al calității.

Sâmbătă, 26 mai, în grădina Castelului Zichy din Diosig va fi o adevărată desfășurare de forțe. 19 viticultori din Diosig, Valea lui Mihai, Săcueni, Sâniob și Sântimreu, dar și cele mai renumite crame de vin din soiul nobil Bakator din Ungaria, Serbia și Statele Unite îi vor aștepta pe vizitatori cu o ofertă de 47 vinuri. „Dorința noastră este de a organiza un festival de calitate. Nu se poate comercializa orice vin, trebuie atent jurizat. Acest soi de vin ține de un mod tradițional de prelucrare. Tot pe același principiu a fost selectat și meniul: ciorbă și burger cu carne de bivol și cârnați speciali de Debrețin”, a precizat Mados Attila, primarul din Diosig.

Relansarea unui soi nobil

Aflată la jumătatea drumului dintre Oradea și Debrețin, localitatea Diosig a fost folosită ca o grădină a viticulturii și vinului. Deși era un soi nobil, Bakator a dispărut la mijlocul secolului XX, însă cu sprijinul autorităților din Debrețin și Diosig, viticultorii pasionați din Valea Ierului pot relansa cultura în zonă. „În urmă cu 3 ani s-a inițiat o mișcare civică la care a aderat orașul Debrecen și primii butași de vie au fost plantați în zonă. Anul acesta vin 3000 de butași, și Consiliul Județean sprijină această inițiativă. Vom contribui cu tot atâția butași cu cât contribuie Debrețin. Practic se readuce acest soi vechi, în Valea Ierului, la toți viticultorii”, a spus Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor. „Vorbim despre dezvoltarea unui brand: vița de vie și vinul Bakator, reprezentativ pentru zonă, domeniul Zichy, fiind în trceut unul dintre marii producători. Vinul Bakator prezent la festival este un vin fără defecte: un vin robust, floral, cu conținut bogat de zaharuri în care veți găsi miresmele pământului. Boabele sunt roșii însă miezul este alb, de unde și culoarea aurie”, a adăugat Heit Loránd, inițiatorul proiectului de relansare.

A II-a ediție a festivalului a programat degustări de vin, demonstrații gastronomice, programe pentru copii, târg de meșteri populari și concerte.

 

Veres Diana