Miercuri, Aurel Chiriac, directorul complexului muzeal orădean, și Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor au deschis, oficial, cea de-a XXII-a ediție a „Zilelor Muzeului Țării Crișurilor”.

„Acum 22 de ani am gândit un eveniment care a devenit fundamental pentru Oradea culturală prin oferta expozițională. Noi vrem să fim un muzeu „viu” din acest motiv, ediția din 2018 vă propune un program din care nu vor lipsi lansările de carte, Festivalul Video Art Event, și bineînțeles, Noaptea Muzeelor, ajunsă la a IV-a ediție”, a spus în discursul său Aurel Chiriac, directorul complexului muzeal orădean. Invitat la deschiderea oficială a „Zilelor Muzeului Țării Crișurilor”, vicepreșdintele Ioan Mang a vorbit despre proiectul privind finalizarea și redarea în circuitul cultural a complexului muzeal. „Împreună cu colegii din conducerea Consiliului Județean credem în Muzeul Țării Crișurilor și activitatea culturală din acest colț de țară. Conducerea muzeului s-a preocupat să organizeze expoziții interesante, a deschis publicului vivariul. Ceea ce ne dorim este să redăm publicului vizitator Muzeul Țării Crișurilor cu toate secțiile și spațiile expoziționale”, a spus Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Program de excepție

Ediția cu numărul XXII a debutat cu lansarea de carte Tipărituri Chirilice în colecția de carte veche a Muzeului Țării Crișurilor (1643-1859) a lui Blaga Mihoc și a Florinei Ciure și a continuat cu volumul Din istoria discului de gramofon și patefon, a lui Ronald Hocchauser, ambele tipărite la Editura Muzeului Țării Crișurilor. Vineri, accesul publicului va fi gratuit la toate expozițiile în cadrul Zilei Internaționale a Muzeelor. Sâmbătă, de la ora 19 până la ora 02, sub genericul Toate Muzeele Împreună!, va avea loc a IV-a ediție a Nopții Muzeelor. Toate muzeele, inclusiv cele aparținând cultelor religioase, dar și vivariul vor fi accesibile publicului. În catedrala romano-catolică și în cea greco-catolică, publicul va putea vizita și cavourile în care sunt înmormântați episcopii, respectiv martirii. „Zilelor Muzeului Țării Crișurilor” se vor încheia marți, cu întâlnirea „Conferințele Unirii”. „Unirea a avut o primă întâlnire la Oradea. De aici a pornit și avem datoria să omagiem centenarul”, a spus Ioan Mang.

Vereș Diana