Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia” organizează, vineri, a VII-a ediție a concursului cu participare internațională, intitulat „Unitate și diversitate în Uniunea Europeană – Patrimonii culturale europene”. Consiliul Județean Bihor prin Agenția de Management al Destinației și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică sunt parteneri ai acestui eveniment.

În cadrul concursului se vor realiza eseuri, postere, tehnici dramatice şi teste online, prin intermediul cărora elevii vor promova durabilitatea turismului European, asumâmdu-și un rol în păstrarea şi îmbogăţirea patrimoniilor culturale şi de mediu din statele Uniunii Europene. Activitățile urmăresc, în primul rând, să stimuleze înțelegerea și redarea corectă a interrelației om-cultură-mediu. Participanții sunt elevi din ciclul de studiu primar, gimnazial și liceal, încadraţi în unităţi de învăţământ din România, precum și din state ale Uniunii Europene (Spania, Italia, Anglia), dar și din afara acesteia (Ucraina şi Republica Moldova). Concursul se va desfășura pe mai multe secțiuni: creații dramatice: ,,Eco-turism, vacanţe şi rute de sezon în statele Uniunii Europene”; test online cu monitorizare video: ,,Mozaic de patrimonii culturale europene”; simpozion științific adresat elevilor și profesorilor: „Patrimonul cultural european – un spectacol al diversității” și un concurs de artă plastică: „Destinații turistice și peisagistică europene”. „Prin creațiile și produsele de promovare specifice patrimoniului național și european, organizatorii și partenerii își propun să promoveze în rândul elevilor, importanța protejării fondului cultural comun al statelor Uniunii Europene”, spun organizatorii ediției din 2018.

Parteneri în cadrul evenimentului sunt Consiliul Județean Bihor prin Agenția de Management al Destinației, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor și Direcția Județeană pentru Cultură, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Casa Corpului Didactic, Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Şincai”, Biblioteca Universităţii din Oradea, Universitatea Oradea, Institutul pentru Promovarea Democraţiei, Primăria Oradea, Muzeul Militar Național, Asociația DIDACTIC XXI VUIA, Asociația pentru educație și formare Top Formalis.

Mădălina Venter