O dată cu triplă semnificație istorică, 9 Mai, a fost marcată de bihorenii care și-au amintit de Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei Națiunilor Unite și Ziua Europei. Cu această ocazie, Prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu, a transmis mesajul primului ministru al României.

Aceste trei momente istorice importante au fost marcate, la inițiativa Instituției Prefectului județului Bihor, în cadrul unei ceremonii militare care a început la ora 11.00, la Statuia ,,Ostașului Român” din Parcul 1 Decembrie – Oradea. Imediat după întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului şi salutul drapelului de luptă, toți cei prezenți au intonat Imnul naţional al României și Imnul Uniunii Europene.

Slujba religioasă a fost oficiată, așa cum este obiceiul, de preoţii din structurile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din garnizoana Oradea. Alocuţiunile privind semnificația evenimentului au fost rostite de Prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu, care a dat cititre bihorenilor mesajul primului ministru al României, Viorica Dăncilă. ,,Este un prilej de celebrare a progreselor realizate, dar și de amintire a drumului lung parcurs de construcția europeană, de la viziunea unui proiect de cooperare între câteva state europene, prezentat în declarația ministrului francez de externe Robert Schuman, la o realitate care unește peste 500 de milioane de cetățeni europeni. Cu toții ne bucurăm astăzi de beneficiile Uniunii Europene, de capacitatea proiectului european de a schimba în bine viața de zi cu zi a cetățenilor. (…) România s-a identificat în mod constant cu un parcurs clar pro-european, și-a consolidat fundamentele democratice, și-a modernizat societatea și economia, iar românii împărtășesc pe deplin valorile europene fundamentale”, a transmis șeful Guvernului.

Premierul a mai ținut să amintească, prin intermediul prefectului, că România se pregătește pentru exercitarea președinției Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, prilej cu care ,,ne propunem să acționăm ca un partener activ și constructiv, promovând consensul în rândul statelor membre”.

Programul evenimentului din Parcul 1 Decembrie a continuat cu un scurt recital susținut de corul Ariston al Liceului de Arte din Oradea. Apoi, a avut loc ceremonia de depunere de coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia ,,Ostașului Român”. Printre autoritățile care au făcut un astfel de gest se numără și președintele Consiliului Județean, Pásztor Sándor, împreună cu Ioan Mang, vicepreședinte al instituției. Defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare au încheiat evenimentul, în jurul orei 12.00.

Despre România, de ziua Europei

Chiar și europarlamentarul Emilian Pavel a lăsat Bruxelles-ul pentru a sărbători ziua de 9 Mai acasă, printre bihoreni. Cu această ocazie, deputatul european și-a făcut publice gândurile pe blogul personal, acolo unde a vorbit despre semnificația Zilei Europei. ,,Cine credea că un continent în care timp de secole toată lumea s-a războit cu toată lumea va putea cunoaște o asemenea perioadă, nu doar de pace, ci de dezvoltare și de integrare? Cine credea că URSS, un colos al răului care părea veșnic, se va prăbuși? Cine credea că dictatura comunistă din România va cădea atat de brutal și de definitiv? Dar toate acestea s-au întâmplat pentru că mulți oameni au văzut posibilul acolo unde cărcotașii și cei lipsiți de minte vedeau imposibilul, sau nu vedeau nimic”, s scris Pavel.

Triplă semnificație

Proclamarea independenței statale la 9 mai 1877 a reprezentat o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, pentru a înlătura suzeranitatea otomană. În acea zi memorabilă, Mihail Kogâlniceanu declara în Parlamentul țării: ,,suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Ziua de 9 mai este cunoscută și drept Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste. Nu în ultimul rând, în 9 mai 1950 s-a făcut primul pas în direcţia creării Uniunii Europene de astăzi, când Robert Schuman a citit în faţa presei internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi alte patru state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, aşezând astfel piatra de temelie a unei federaţii europene.

Larisa Patricia Herlaș