După ce Consiliul Local Oradea a aprobat joi, în cadrul unei ședințe extraordinare, o hotărâre prin care sporurile medicilor să fie diminuate cu 60%, iar cele ale asistenților medicali cu 25%, Hadrian Borcea, şeful SMURD Oradea şi al Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea și-a dat demisia în semn de protest. Gestul său a fost urmat, la câteva ore distanță, și de colegii acestuia.

Nemulțumirile pe care medicul Borcea le-a adus în discuție sunt legate de ,,incapacitatea” de comunicare cu managerul Spitalului Județean, Gheorghe Carp, și faptul că soluțiile pe care el a încercat să le propună pentru ca această situație neplăcută să nu aibă loc nu au fost luate în considerare. Mai mult decât atât, Borcea a numit ,,lipsit de profesionalism” modul în care s-a luat decizia diminuărilor salariale deoarece cadrele din sistem nici măcar nu au fost consultate în această chestiune. Gestul lui Hadrian Borcea nu a rămas unul singular întrucât imediat după ce au aflat de demisia lui, angajaţii UPU SMURD Bihor au dat dovadă de solidaritate și au urmat gestul șefului lor.

Cei care au respins din temelii ideea diminuării sporurilor cadrelor medicale au fost aleșii PSD din Consiliul Local Oradea. ,,Vom vota împotrivă pentru că sunt afectaţi salariaţii din sistemul medical, deşi există limitări de minim şi maxim a nivelului sporurilor”, a declarat Adrian Negrea, consilier local, chiar înainte ca proiectul să fie supus dezbaterii. Și consilierii UDMR au refuzat să voteze pentru această hotărâre, care a fost adoptată exclusiv de către consilierii PNL.

,,Grupul PSD din Consiliul Local nu a votat rectificarea de buget ce implică acordarea sub limita legală a sporurilor pentru angajații celor două spitale ce sunt în subordinea municipalității. De asemenea, am atras atenția asupra încălcării regulamentului de sporuri, regulament ce nu este opțional sau la latitudinea bunăvoinței Primăriei Oradea. Dacă se luau în considerare obiecțiile formulate de noi nu se ajungea la situația tensionată din UPU, situație în care angajații sunt îndreptățiți să protesteze pentru că nu le sunt crescute salariile conform reglementărilor în vigoare. Din păcate dorința de a controla tot în sănătatea orădeana, deși în special Spitalul Clinic Județean este unul de urgență și beneficiază toți bihorenii de serviciile acestuia, a dus la această situație. În municipiile reședință de județ unde UAT are în subordine un singur spital nu s-au întâlnit aceste disfuncționalități. Grupul consilierilor PSD va sesiza luni Prefectul Județului Bihor în ce privește nelegalitatea hotărârii și suntem siguri că angajații din sistemul de sănătate orădean vor beneficia, în cele din urmă, de drepturile ce li se cuvin”, a explicat pentru NewsBihor consilierul Liviu Sabău – Popa, director economic la Serviciul de Ambulanță Județean Bihor.

Bodog vrea ca Spitalul de Urgență din Oradea să fie administrat de CJ Bihor

Printre cei care au avut o reacție fermă față de ,,soluția” găsită de administrația PNL din Oradea privind salariile și sporurile angajaților din cele două spitale din subordinea Primăriei se numără și senatorul Florian Bodog, fostul ministru al Sănătății. ,,Consiliul Local și Primăria nu doar că nu rezolvă problema, dar creează altele poate și mai mari” a scris politicianul pe pagina sa de Facebook.

Referitor la cauza care stă, potrivit primarului Ilie Bolojan, la baza acestei decizii, faptul că Guvernul a limitat fondul de sporuri la 30%, Bodog a ținut să facă câteva precizări. ,,A da vina pe Guvernul PSD pentru propria incapacitate de a rezolva problema, mi se pare o atitudine jalnică din partea PNL. Vreau să fiu cât se poate de explicit: problema este la Primăria Oradea. Concret, având în vedere că are în subordine două unități spitalicești mari, cu foarte mulți angajați (Spitalul Municipal și cel Județean), Primăria nu s-a încadrat în plafonul legal de sporuri. Toate măririle salariale și de sporuri sunt suportate de către Guvernul României prin Casa de Asigurări de Sănătate, problema la Oradea este însă că Primăria nu a reușit să se încadreze în limita legală de 30%, calculat pe ordonatorul de credite (adică Primăria și nu spitalul). Aici este sursa problemei de la Oradea și aici trebuie găsită rezolvarea”.

Fostul ministru a făcut și o comparație cu județele unde spitalul județean este administrat de Consiliul Județean, iar cel municipal de către Primărie. ,,La Brașov nu sunt problemele de la Oradea tocmai pentru că acolo spitalele sunt administrate de autorități publice diferite, astfel că acestea au reușit să se încadreze în limitele stabilite de lege. Din păcate, la Oradea, din dorința de a centraliza și controla întreg sistemul local de spitale, Primăria creează acum inechitate între angajați și stârnește nemulțumirea acestora. Mă tem că în urma acestei decizii proaste, cei care vor avea de suferit vor fi pacienții orădeni și bihoreni”, și-a arătat îngrijorarea Bodog.

Astfel, senatorul bihorean crede că soluția pentru problemele legate de salarizare, cât și cele privind buna funcționare a sistemului spitalicesc este ,,revenirea la normalitate și la administrarea distinctă a spitalelor din Oradea, astfel încât totalul sporurilor să nu depășească 30%. Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea trebuie să revină acolo unde îi este locul, în administrarea Consiliului Județean Bihor”, a punctat fostul ministru.

Larisa Patricia Herlaș