,,Eficiența” administrației publice locale din Oradea lasă de dorit inclusiv la chestiunile banale, care țin de organizarea de evenimente la scară mică. Deoarece spectacolul „În inima nopții – Episodul Macbeth” și concertul „A mindenségen át – a XXVII. Festum Varadinum programjában” au fost aprobate la aceeași dată, la aceeași oră și în aceeași locație, piesa de teatru a fost amânată pentru o dată ulterioară cu câteva ore înainte de începere reprezentației.

Inițial, pe pagina de Facebook a Teatrului Regina Maria a apărut, cu mai puțin de 4 ore înainte de începerea spectacolului, un mesaj potrivit căruia reprezentația pentru „În inima nopții – Episodul Macbeth”, care urma să se joace vineri seara în Cetatea Oradea, va începe în jurul orei 21:30, adică la jumătate de oră întârziere, ,,pentru a nu interfera cu concertul <<A mindenségen át – a XXVII. Festum Varadinum programjában>>”.

Dar, la ora 20:55, un nou mesaj a fost adresat publicului care aștepta spectacolul de către reprezentanții teatrului. ,,Anunțăm că, din motive independente de Teatrul Regina Maria, cauzate de o eroare a administrației Cetății Oradea, spectacolul <<În inima nopții – Episodul Macbeth>>, programat în seara aceasta (vineri), de la ora 21:00, în Cetatea Oradea, se suspendă și se reprogramează duminică, 6 mai, de la ora 21:00, tot pe scena mobilă amplasată în Cetatea Oradea, în locul spectacolului <<În inima nopții – Episodul Lear>>. Cei care au achiziționat bilete la spectacolul din seara aceasta sunt așteptați la reprezentația de duminică. Dacă nu reușesc să ajungă duminică, pot veni cu biletul la reprezentațiile programate în luna iunie cu <<În inima nopții – Episodul Macbeth>> sau se pot prezenta la agenția teatrului pentru a li se returna contravaloarea biletului. Spectatorii care au achiziționat bilete la spectacolul <<În inima nopții – Episodul Lear>> sunt invitați fie duminică, 6 mai, la spectacolul <<În inima nopții – Episodul Macbeth>>, fie la o nouă reprezentație a spectacolului <<În inima nopții – Episodul Lear>>, care va fi anunțată cel târziu marți, 8 mai, sau pot opta pentru returnarea contravalorii biletului la agenția teatrului”. Practic, amatorismul a făcut ca două spectacole de teatru, programate cu mult înainte, să fie suspendate.

Secretarul literar al Teatrului, Florina Dometi, a precizat că cererea pentru autorizația de a juca spectacolul a fost înaintată de Teatrul Regina Maria încă din data de 20 martie 2018 și a fost aprobată de către conducerea Cetății Oradea. De asemenea, spectacolul se află în programul lunar al teatrului de la începutul lunii aprilie. ,,Am fost anunțați de existența unui alt eveniment care se desfășoară în paralel la Cetatea Oradea abia ieri, 3 mai, iar reprezentații Festivalului Varadinum și cei ai Cetății ne-au asigurat că evenimentul programat în amfiteatru se va termina în așa fel încât să ne ofere posibilitatea de a susține reprezentația, motiv pentru care am anunțat că va începe cu o întârziere de 30 minute pentru a nu interfera. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat și am fost nevoiți să suspendăm spectacolul”, a explicat aceasta.

Teatrul Regina Maria a ținut să le mulțumeasacă spectatorilor pentru înțelegere și le-a cerut acestora scuze pentru inconvenientele provocate.

Larisa Patricia Herlaș

FOTOGRAFIE: Remus Toderici