Începând de miercuri, 9 mai, bihorenii vor putea vizita Vivariului de la Muzeul Ţării Crişurilor, o expoziţie permanentă de animale mici, din peste 40 de specii locale şi exotice de păianjeni, insecte, peşti, amfibieni, reptile, păsări şi mamifere, prezentate în 35 acvarii, acvaterarii şi terarii.

Vivariul va fi deschis marţi, joi și sâmbătă între orele 10.00 – 15.00, și miercuri, vineri și duminică, între orele 10.00 – 18.00. Potrivit conducerii MTC, ultima intrare în Vivariu se face cu 30 de minute înainte de ora de închidere. Vizitele pot fi programate la secretariatul muzeului (nr. 0259479918), între orele 9.00 – 15.00, înţelegând aici grupuri de maxim 40 de persoane (un grup de 30, la care se pot alătura 10 vizitatori particulari). În acest caz, durata de vizită este între 25 şi 30 de minute.

Vizitatorii individuali au acces și fără programare, dar se pot ataşa de grupurile care sunt pregătite să viziteze obiectivul. Condiţiile de vizitare sunt obligatorii deoarece spaţiul nu poate fi supraîncărcat cu public, este nevoie să se păstreze microclimatul din spaţiul respectiv și se impune respectarea securității animalelor.

,,Bihorenii ar trebui să viziteze Vivariul deoarece este unic în România prin oferta de animale mici, care trăiesc în apă și pe uscat. Este un spațiu în care se face educație ecologică, întrucât avem și specii care au dispărut din arealul natural, cum ar fi Roşioara termală, ce trăia în rezervaţia naturală Pârâul Peţea din Băile 1 Mai. De altfel, Vivariul vine în completarea secției de Științe ale Naturii, care va fi deschisă în viitorul apropiat”, a declarat pentru NewsBihor Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crişurilor.

Prețul biletelor

Bilete se achiziţionează de la casieria situată la intrarea principală din clădirea muzeului, iar preţul acestora este de 6 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru copii peste 4 ani, elevi, studenţi și pensionari. Intrarea este gratuită pentru copiii până la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională. Accesul vizitatorilor se face din curtea muzeului, prin intrarea separată a Vivariului, urmând indicatoarele.

„Muzeul viu”, așa cum a numit Aurel Chiriac Vivariul, include două săli expoziţionale cu o suprafaţă totală de 359 m² și este dedicat educaţiei ecologice, fiind în acelaşi timp un punct de conservare şi cercetare. Mai multe despre inaugurarea oficială a Vivariului, la care au participat autorități oficiale ale județului, printre care și vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang, puteți citi aici: https://agentianewsbihor.ro/2018/02/13/vivariul-va-fi-deschis-curand-pentru-publicul-bihorean/.

Larisa Patricia Herlaș