În perioada minivacanței de 1 Mai, când în județul Bihor va exista o creștere substanțială a fluxului turistic, echipele Serviciului Județean Salvamont – Salvaspeo Bihor vor fi prezente la Vârtop, Glăvoi – Padiș, Stâna de Vale și în Defileul Crișului Repede.

Turiștii bihoreni care abordează traseele montane sunt sfătuiți să nu pună distracția în fața siguranței lor pe timpul drumețiilor. Astfel, Salvamont Bihor informează că alarmarea în caz de accident montan se face folosind unul dintre numerele de telefon: 112 – Sistemul Național Unic pentru Situații de Urgență sau 0SALVAMONT (0725826668) – Dispeceratul Național Salvamont. După efectuarea apelului trebuie să rămâneți în zona de semnal pentru a putea oferi date suplimentare referitoare la accident.

O altă preocupare în această perioadă este cea legată de creșterea incidenței întâlnirilor cu viperele pe traselele turistice montane, în special în zonele de stancarii sau goluri alpine. De aceea, purtarea bocancilor de munte este recomandată chiar dacă temperaturile sunt ridicate. ,,Vizualizarea zonei în care urmează să pășim sau ridicarea bolovanilor mai mari dupa ce în prealabil am efectuat un control vizual dedesubt sunt câteva elemente simple care ne pot feri de a fi mușcați de vipere”, ne informează Serviciul Județean Salvamont.

Simptomatologia unei mușcături de viperă este caracterizată prin durere acută, tumefierea zonei afectate, una sau două urme de înţepătură (la distanţă de 3-4 milimetri), semiconştienţa, decolorarea sau colorarea în violet sau negru a pielii din zona în care a pătruns veninul, senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale, sete, anxietate și posibila pierdere a cunoștinței. ,,În caz de mușcătură se apelează unul din cele 2 numere de mai sus, se poziționează victima pe spate, capul și bustul ușor ridicate. Victima trebuie să stea cât mai liniștită, fără a face mișcări inutile. În cazul mușcăturilor de căpușe evitați scoaterea lor pentru a preveni complicațiile ulterioare ce decurg din aceasta manevră și deplasați-vă cât mai repede la o unitate medicală”, a spus Pintér Koroknai István, președintele Salvamont Bihor.

În defileul Crișului Repede și în zona Satului de vacanță Vârtop turiștii dornici de aventură pot parcurge traseele de via ferrata doar echipați corespunzător din punct de vedere tehnic: ham de escaladă, dispozitive de asigurare pe cablu (lonjă dublă cu sistem de amortizare), cască de protecție. De asemenea, cei de la Salvamont atrag atenția că aceste trasee se parcurg exclusiv de jos în sus, respectând regulile de siguranță afișate la intrare în traseu.

Larisa Patricia Herlaș