Bihoreanul Emilian Pavel, membru al Comisiei de Drepturi și Libertăți Civile (LIBE) din Parlamentul European, a împins, cu succes, un amendament care poate aduce România în Schengen.

Prin acest amendament, Pavel a solicitat în cadrul „Raportului anual asupra funcționării zonei Schengen” lărgirea spațiului Schengen prin aderarea României și Bulgariei. În același timp, a amintit membrilor comisiei LIBE faptul că Președintele Comisiei Europene a anunțat de mai multe ori că cele două țări sunt pregătite pentru acest lucru, lucru menționat și în rezoluțiile Parlamentului European din 8 Iunie 2011 și în concluziile Consiliului din Iunie 2011 și octombrie 2012, precum și în ultimele rapoarte bianuale referitoare la funcționarea spațiului Schengen.

Concret, prin acest amendament bihoreanul a cerut Consiliului să urgenteze aderarea României la zona Schengen, aderare pentru care, potrivit europarlamentarului, au fost îndeplinite condițiile legale conform aquis-ului Schengen încă din anul 2011.

,,Consider că această amânare a aderării țării noastre în zona circulației libere este nejustificată cu atât mai mult cu cât în prezent România aplică majoritatea dispozițiilor acquis-ului Schengen și acționează, astfel, ca un membru de facto, gestionând peste 2000 de km de frontieră externă a Uniunii Europene. Mă voi lupta în continuare pentru acest lucru și îmi doresc ca decizia politică să fie luată cât mai rapid, astfel respectându-se principiile și valorile care stau la baza Uniunii Europene”, a declarat Emilian Pavel.

Larisa Patricia Herlaș