Ziua de naştere a lui William Shakespeare a fost celebrată, cu o zi întârziere, prin spectacolul „În inima nopții – Episodul Macbeth”, care a avut avanpremiera marți, de la ora 21:00, pe o scenă mobilă amplasată în Cetatea Oradea.

„În inima nopții – Episodul Macbeth” este ultimul spectacol din trilogia ,,În inima nopții”, după ,,Episodul Hamlet” și ,,Episodul Lear”, care au cucerit deja inimile orădenilor. Acestă piesă, deși are elemente comune cu cele anterioare, are statut de sine stătător și pornește de la textul tragediei shakespeariane, folosindu-se replicile esențiale, subiectul, personajele, însă toate acestea reformulate dintr-o perspectivă contemporană.

Ținute spectaculoase, măști, un decor nocturn, sunete din noapte care îți trezesc fiori pe șina spinării, onomatopeele strigate de vrăjitoare, gânduri malefice care se materializează și pe care nu le mai poți controla, personaje avide de putere, crime, mirosul sângelui, sentimentul de culpabilitate, depășit de o stare de renegare, toate acestea sunt elementele unei drame care te modifică pe interior. Iar publicul, aflat într-un număr intim, este spectator la drumul fără întoarcere al distrugerii de sine parcurs de domnul și doamna Macbeth.

Piesa se joacă într-un cadru neconvențional, atât în inima nopții, deoarece spectacolul începe la ora 21.00, nu la ora 19.00 cum se obișnuiește, cât și în inima orașului. ,,Facem teatru în plină noapte de teama nopții înseși. Și, totodată, din dorința de a uita rătăcirile zilei. Jucăm ca să ne salvăm! De noapte, de zi. Mereu și pentru totdeauna la răscruce”, spune George Banu.

În ceea ce privește distribuția, publicul i-a putut vedea pe scenă pe acceași actori care au jucat „În inima nopții – Episodul Lear”, cu câteva mici excepții. Domnul Macbeth a fost interpretat de Șerban Borda, doamna Macbeth de Angela Tanko, regele ucis de George Voinese, Banquo de Răzvan Vicoveanu și Macduff de Ciprian Ciuciu. Sebastian Lupu a fost în rol de portar, Mirela Lupu a fost doctorul, George Dometi i-a dat viață personajului vrăjitorul, iar enigmaticele vrăjitoare au fost interpretate de Georgia Căprărin, Adela Lazăr, Anca Sigmirean și Anda Tămășanu.

„În inima nopții – Episodul Macbeth” are un scenariu după William Shakespeare de Gavriil Pinte, cu inserții din George Banu și Monique Borie. Scenografia este semnată de Roxana Ionescu, iar coloana sonoră și regia îi aparțin lui Gavriil Pinte, un munte de talent. Interviul realizat de reporterul NewsBihor cu Gavriil Pinte îl puteți citi aici: https://agentianewsbihor.ro/2018/04/20/gavriil-pinte-poezia-este-religia-teatrului-meu/.

Premiera oficială a acestui ultim episod al trilogiei va avea loc în 3 mai în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova, ajuns anul acesta la cea de-a XI-a ediție, Teatrul Regina Maria încununând astfel o tradiție începută în anul 2016 cu „Episodul Lear.”, spectacol pe care orădenii îl pot (re)vedea în 6 mai.

Larisa Patricia Herlaș