La jumătatea mandatului, actuala conducere a Consiliului Județean a acordat asociațiilor și organizațiilor non-guvernamentale co-finanțări în valoare de 700.000 euro. În perioada 2012-2016, executivul liberal a acordat finanțări de peste 2 milioane euro.

În plin scandal legat de adoptarea bugetului Consiliului Județean și a instituțiilor subordonate, președintele Pásztor Sándor a răspuns acuzelor formulate de conducerea PNL Bihor privind acordarea co-finanțărilor către asociații și ONG-uri prin două direcții subordonate: Direcția Socială Comunitară și Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte. „Este un sistem deschis și funcțional, verificat de foarte multe ori de Curtea de Conturi. Co-finanțarea s-a acordat în ordinea depunerii proiectelor și în limita fondurilor existente. Consiliul Județean încearcă să ajute cultura pentru că noi credem că nu totul stă în betoane. S-a spus ieri (luni) că 700.000 euro s-au dat doar pe ONG-uri. Vă citesc sumele alocate către ONG-uri în perioada 2012-2016, mandat PNL: bani dați prin DSC – 3.202.984 lei și prin DDIP – 4.997.016 lei. Nu suntem nici la jumătatea sumei, a spus Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean.

În 2017, niciun leu nu s-a dat pentru biserici

Conducerea Consiliului Județean Bihor a prezentat, în cadrul conferinței de marți, și situația fondurilor alocate cultelor. „S-a zis că în Primărie, 55% merge pe linia ortodoxă. În 2016 pe partea de finanțare directă către biserici avem 52% – ortodoxă, penticostală 14%, catolică și reformată 32% și în 2017, niciun leu nu s-a dat pentru biserici. Pe neclerical avem 65% pentru cultul ortodox, 8% catolic, 5% greco-catolic, a precizat Pásztor Sándor. Revenind la subiectul principal al întâlnirii cu jurnaliștii, președintele CJ și-a exprimat punctul de vedere privind acordarea salariilor celor peste 3.000 de angajați. „Normalitate ar fi să se voteze mâine!

Veres Diana