Conducerea Consiliului Județean Bihor a organizat ad-hoc, marți, o conferință de presă în Sala Mare a instituției, pentru a-i da replica lui Ilie Bolojan, președintele PNL Bihor, în urma afirmațiilor pe care acesta le-a făcut cu privire la blocarea bugetului județului de către grupul de consilieri județeni ai PNL.

Nevotând bugetul Consiliului Județean Bihor și a instituțiilor subordonate, consilierii PNL pun în pericol plata salariilor celor peste 3.000 de angajați. Dacă în luna aprilie și-au primit doar 70% din bani, în luna mai salariații județului vor rămâne cu conturile goale, dacă PNL nu votează miercuri bugetul Consiliului Județean pentru anul 2018. ,,Astăzi și mâine este vorba în Consiliul Județean în primul rând despre salariile oamenilor. Oameni care au muncit și care trebuie să își ia salariul, să nu fie blocați de PNL pentru a nu mai primi nici un leu în luna mai. Acesta este principalul obiectiv pe care ar trebui să îl avem în vedere pentru că și ei, când au fost aleși (n.r. consilierii PNL), nu au fost aleși să blocheze județul, să blocheze salariile angajaților, în marea lor parte membri PNL”, a declarat ferm vicepreședintele Ioan Mang.

Acesta a dezvăluit presei că au existat, în ultima perioadă, mai multe încercări din partea conducerii Consiliului Județean Bihor de a discuta cu președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan pentru a găsi un numitor comun spre binele județului, dar și pentru a se ajunge la o situație de normalitate inclusiv în ceea ce privește salariile angajaților, însă toate au eșuat. În această situație, vicepreședintele a făcut o destăinuire surprinzătoare, care ar putea explica de ce liberalii nu au votat nici până în prezent bugetul anual al județului. ,,Dumnealui dorește ca pe baza unei formule să primească dânsul o sumă și să stabilească el cum distribuie banii la primarii PNL. Nu am vrut să spun asta până astăzi, însă prin ce a făcut ieri m-a forțat să spun acest lucru”, a transmis Ioan Mang. Practic, asta ar înseamna că suma totală alocată din buget primăriilor PNL să fie împărțită de Bolojan în mod subiectiv, în funcție de relația pe care o are cu primarul respectiv.

,,Banii se împart la Consiliul Județean, nu la sediul PNL”

În ceea ce privește acuzațiile PNL cum că bugetul CJ nu ar fi împărțit echitabil și că ar fi în defavoarea primăriilor liberale, Ioan Mang a ținut să precizeze că în perioada în care PNL a condus județul Bihor, primăriile din opoziție, mai ales cele PSD, nu au primit nici un leu. În schimb, anul trecut primăriile PNL au primit de la actuala conducere nu mai puțin de 7 milioane din cele 30 disponibile la nivelul județului. Mai mult decât atât, o parte dintre primarii PNL nici măcar nu au făcut o cerere către Consiliul Județean de a primi vreun leu pentru un anume proiect. Pe de altă parte, sunt primării care au bugete foarte mari primite direct pe formulă de la Guvern, prin Direcția Generală a Finanțelor Publice. ,,Primarul PNL, Ilie Bolojan, le-a spus primarilor liberali că nu vor primi toți bani, ci are dânsul criteriile lui. Cei care au primit nu vor mai primi. Asta înseamnă că dânsul, prin această formulă, vrea să își pună primarii în genunchi. Cine e cu el, va primi bani. Cine are ceva împotrivă, nu va primi nimic. Și vrea ca acest joc să îl facă Consiliului Județean”, s-a arătat contrariat vicele.

,,A condiționa votarea bugetului de funcționare care cuprinde salariile angajaților și funcționarea Consiliului Județean, adică reparații de drumuri, investiții, de un alt buget care încă nu a fost adoptat, care nu a fost nici măcar planificat, pentru care primarii nici măcar nu au trimis solicitări, se numește șantaj. Astăzi, PNL Bihor, prin Ilie Bolojan, șantajează Consiliul Județean că nu va vota salariile oamenilor dacă nu îi dăm lui bani să îi împartă cum vrea la PNL. Culmea ipocriziei este că tot cei din PNL, din cauza cărora angajații Consiliului și ai subordonatelor nu își iau banii, convoacă mâine și au aprobare pentru un miting în fața Consiliului Județean să protesteze contra conducerii că nu își iau salariile”, a informat liderul Consiliului Județean. În acest sens, conducerea face apel la angajații din CJ și din instituțiile subordonate să participe și ei la ședința ordinară de miercuri, și să îi tragă la răspundere pe cei care fie au absentat în masă, fie au votat împotriva bugetului, decizie care îi costă pe oameni salariile.

„Pe Direcția Economică nu a sosit nicio solicitare din partea vreunui consilier PNL de modificare a ceva din bugetul de funcționare și dezvoltare al Consiliului Județean. Nu au existat obiecții în scris. Riscăm să avem penalități la contribuțiile la bugetul de stat. Riscăm să ni se taie curentul, electricitatea în instituțiile subordonate. Riscăm penalități la facturile emise din ianuarie până în prezent pe care nu am putut să le plătim”, a spus vicepreședintele Traian Bodea.

Vicepreședintele Traian Bodea a precizat că opoziția nu a depus niciun amendament la bugetul de funcționare și dezvoltare. Dacă județul Bihor va avea, în sfârșit, un buget anual rămâne să aflăm miercuri, când proiectul de aprobare al acestuia se va afla din nou pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean.

Larisa Patricia Herlaș