La ședința de Colegiu Prefectural de marți dimineața, desfășurată în Sala Mare a Prefecturii, și-au găsit loc pe ordinea de zi o informare privind controalele efectuate de DSVSA Bihor în ce privește alimentele de origine animală și raportul privind tipurile de acte de reglementare emise de Agenția pentru Protecția Mediului Bihor.

Directorul executiv al DSVSA, Remus Moțoc, a prezentat, pe scurt, activitatea de control și supraveghere sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, acțiunile întreprinse și măsurile dispuse în cursul trimestrului I a anului 2018. Acesta a vorbit despre activitatea laboratorului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, despre demersurile structurilor de control, a abordat sectorul sănătății animale și a prezentat activitatea structurilor de autorizare, evaluare și supraveghere a importurilor și a exporturilor.

Raportul privind tipurile de acte de reglementare emise de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a fost susținut de către directorul Calapod Adriana Melania, care a vorbit celor prezenți despre avizul de mediu, acordul de mediu și autorizația de mediu. ,,În ultimii ani, județul Bihor a cunoscut o dezvoltare semnificativă prin dezvoltarea parcurilor industriale, a infrastructurii rutiere și a diversității și complexității activităților economice desfășurate. În acest context autorizarea activităților economice din punct de vedere al mediului necesită o atenție deosebită din partea autoritățor”, a declarat directorul. În 2017, APM Bihor a emis 674 acte de reglementare, situându-se pe locul 7 la nivel național, și ocupă poziția a doua în ceea ce privește numărul amplasamentelor SEVESO, respectiv numărul de activități COV (compuși organici volatili).

Nutripork rămâne!

La solicitarea prefectului județului Bihor, Ioan Mihaiu, Calapod a precizat că ferma de porci Nutripork din Ioșia, care a dat mari bătăi de cap locuitorilor din cauza mirosului, s-a ales cu o nouă autorizație de mediu, în urma cererii depuse în acest sens în septembrie 2017. Directorul APM Bihor a precizat că vor fi dispuse măsuri suplimentare împotriva ,,deranjului olfactiv” care a provocat atâta vâlvă.

Larisa Patricia Herlaș