Invitat la întâlnirea organizată de Asociația Firmelor Bihorene, vicepreședintele Traian Bodea a vorbit despre inițiativa Consiliului Județean de a dezvolta învățământul dual, după modelul Școlii Germane Kronstadt din Brașov.

Școala Profesională în Sistem Dual – alternativa de execelență pentru criza forței de muncă din industria auto a fost tema dezbaterilor propuse de membri Asociației Firmelor Bihorene. Întâlnirea de marți, la care au participat reprezentanții școlilor profesionale din Bihor, agenți economici, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Traian Bodea, inspectorul școlar general adjunct, Kéry Hajnal, a bifat și prezența lui Cornel Bertea Hanganu, consilier al primului ministru. „Sistemul dual este o formă de învățământ profesional organizat exclusiv la cererea agenților economici care devin furnizori de formare profesională, parteneri de practică și potențiali angajatori ai absolvenților. Modelul școlii germane Kronstadt este unul de succes pentru că la Brașov s-a reușit coagularea firmelor cu obiecte de activitate diferite într-un scop comun: la absolvirea celor trei ani de formare, tânărul va fi integrat în câmpul muncii și va fi competitiv”, a precizat Cornel Bertea Hanganu.

Startul se dă în toamnă

„Din toamnă, în județul Bihor vor învăța în sistem dual 82 de copii. La Colegiul Tehnic Ioan Ciordaș din Beiuș se va înființa clasa cu profil operator mașini cu comandă numerică în cadrul căreia vor studia 20 de elevi. La Ștei vor studia 20 de copii într-o clasă cu profil mecanic auto/tinichigiu, iar la Cadea sistemul dual presupune înființarea a două clase profesionale cu profil sudură”, a spus Hizo Zoltán, manager proiect sistem dual. Inițiativa Consiliului Județean de a crea clase în sistem dual are la bază modelul Școlii Germane Kronstadt din Brașov. „Sperăm ca în viitor, Consiliul Județean să reușească să dubleze numărul claselor și să atragă mediul privat în acest parteneriat. Astăzi nu mai este o rușine să fii meseriaș. Va trebui să lucrăm la nivel psihologic cu oamenii din mediul rural. Vrem să înțeleagă acest sistem. Cei ce nu au o meserie, nu vor fi cu adevărat profesioniști pentru că nu au studiile necesare”, a spus Traian Bodea, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

În cadrul învățământului în sistem dual, statul asigură triplă finanțare: pe elev (aproximativ 4500 lei/an), cheltuieli administrative și bursă profesională lunară de 200 lei. Agentul economic asigură finanțare complementară adică o bursă obligatorie profesională suplimentară (minimum valorii asigurate de stat) și opțional, cazare, masă, transport, echipamente de protecție. „Firmele private se confruntă cu o criză a forței de muncă în Bihor și regiune în condițiile în care România este un exportator pentru piața forței de muncă din Occident. Este important să avem un parteneriat”, a precizat Dan Octavian, președintele AFB.

Vereș Diana