Peste 500 de bicicliști au onorat invitația Asociației Sportive Probikers Bihor de a participa la prima ediție a evenimentului Critical Mass de anul acesta.

Amatorii de pedalat și-au scos bicicletele, duminică, pe traseul Str. Corneliu Coposu – Str. Eroul Necunoscut – B-dul Decebal – Parcul Nicolae Bălcescu – Str. Avram Iancu – Piaţa Unirii. Participanţii s-au adunat în parcarea Piaţa Rogerius la ora 17.00 pentru pornire, iar o oră mai târziu se aflau deja la destinație, acolo unde a avut loc și cunoscutul gest de ridicare a bicicletelor.

Scopul evenimentul a fost acela de a oferi o șansă bicicliștilor care vor să atragă atenția asupra dreptului pe care îl au de a fi prezenți în siguranță în trafic, dar și asupra nivelului de poluare al municipiului Oradea, care ar putea fi mult diminuat dacă mai multe persoane ar renunța la mașină în favoarea bicicletei. Acest demers urmărește, de asemenea, rezolvarea problemelor legate de pistele de bicicletă, multe dintre acestea fiind construite prost, și înreținerea celor deja existente.

,,Ediția de anul acesta a evenimentului Critical Mass a fost un real succes. Sper ca inițiativa noastră să nu rămână fără efect. Le mulțumesc tuturor celor care ni s-au alăturat, dar și șoferilor care ne arată respect în trafic. Doresc, de asemenea, să atrag atenția asupra faptului că minorii sub 14 ani nu au voie să circule cu bicicleta pe drumurile publice, conform legii”, a declarat Sebastian Miklo, președintele Asociației Sportive Probikers Bihor.

Critical Mass este un eveniment început în San Francisco. Numele său a fost adoptat ca nume generic pentru toate evenimentele de acest tip. Se estimează că evenimente Critical Mass au loc în peste 325 de oraşe din lume și sunt, în general, înţelese ca un efort de promovare a mijloacelor alternative de transport (nepoluante) şi de atragerea atenţiei asupra problemelor de siguranţă a celor ce folosesc mijloace de transport nemotorizate atunci când sunt nevoiţi să folosească în comun drumurile cu mijloacele motorizate.

Larisa Patricia Herlaș