Prin programul Interreg RO-HU, municipiul Marghita este partner al localității Berettyóújfalu în două proiecte a căror valoare totală este de peste 1.700.000 euro.

După ce a semnat contracte de finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală în valoare de 19.243.451,31 lei, edilul Pocsaly Zoltán anunță că Primăria Marghita se implică în promovarea și îmbunătățirea ratei de angajare și a mediului de afaceri în micro-regiune, prin intermediul unor proiecte Interreg RO-HU. „Aproximativ 1.000 de persoane, peste 600 din Marghita și 300 din Berettyóújfalu, vor beneficia de formare profesională gratuită în domenii precum agricultură, zootehnie, dezvoltarea spiritului antreprenorial în cadrul proiectului „Promovarea unei abordări integrate în ceea ce privește îmbunătățirea ratei de angajare și a mediului de afaceri la nivelul micro-regiunilor Marghita și Berettyóújfalu”, spune edilul. Municipiul Marghita este lider în proiectul a cărui valoare totală este 1.689.494 euro. Din finanțarea care-i revine, adică 1.600.000 euro, liderul va organiza cursuri de formare profesională și va construi un centru care va funcționa ca piață de desfacere a produselor realizate de beneficiarii cursurilor, în cazul în care aceștia decid să înceapă o afacere.

Investiții comune în cultură

Proiectul „Cooperare transfrontalieră sustenabilă pentru cetățeni între municipiile Marghita și Berettyóújfalu” depus prin Programul Interreg RO-HU, în valoare de 48.000 euro, are ca obiectiv sprijinirea și promovarea activităților culturale între cele două comunități. În cadrul acestuia, Primăria Marghita va achiziționa o scenă mobilă. Proiectele au fost depuse, iar acum se află în faza de evaluare. Marghita este partner în alte proiecte cu finanțare transfrontalieră: „Pod administrativ între orașele din zona transfrontalieră româno-maghiară (Aleșd, Șinteu, Marghita-Szarvas, Berettyóújfalu – lider Aleșd”, respectiv Proiectul strategic pe sănătate al județului Bihor, prin care Spitalul Municipal „Dr. Pop Mircea” din Marghita va fi dotat cu aparatură medicală modernă.

Veres Diana