La sfârșitul lunii martie, europarlamentarul bihorean Emilian Pavel, în calitate de membru al Comisiei de libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European, a solicitat grupului din care face parte susținere pentru înființarea unei comisii speciale de anchetă care să analizeze acuzațiile aduse companiei Cambridge Analytica și implicarea companiei Facebook.

,,Mă bucur că în urma acestei solicitări, și a altor inițiative similare ale unor deputați europeni, astăzi (miercuri) am discutat în plen, la Strasbourg, despre protecția datelor cetățenilor europeni, văzută ca o linie de apărare împotriva manipulării, mai ales în perioadele de campanii electorale. Este un prim pas pe care îl salut și voi fi în continuare implicat în acest discuții și în găsirea unor răspunsuri care să fie și rapide, dar și eficace”, a declarat Pavel.

Acuzațiile aduse vorbesc despre colectarea, stocarea, prelucrarea și vinderea datelor a peste 80 de milioane de conturi de Facebook, fără permisiunea utilizatorilor și folosite în scopuri politice, încălcând astfel grav regulile de protecție a datelor cu caracter personal. Crearea profilurilor psihologice ale utilizatorilor a dus la influențarea unor evenimente majore, precum referendumul Brexit. În acest context, potrivit eurodeputatului, o analiză atentă în forul democratic al Uniunii Europene este absolut necesară având în vedere viitorele alegeri europene din 2019 și nu numai.

În intervenția sa, Emilian Pavel i-a cerut Comisarul European pentru Justiție, Věra Jourová, să acționeze fără întârziere și să investigheze urmărirea firului datelor personale colectate de Facebook (și nu numai), folosite de companii precum Cambridge Analytica și vândute unor clienți. ,,Acești beneficiari finali (organizații politice, companii, persoane fizice sau juridice) au profitat fără consimțământul nostru, de datele noastre personale. A sosit momentul în care să ni se răspunde cine sunt aceștia și cum ne-au folosit datele. Acești beneficiari, cât și companiile care au colectat datele, trebuie sancționați conform legilor în vigoare. Doar în acest fel putem restabili încrederea cetățenilor în rezultatele exercițiilor democratice, eliminând orice suspiciune asupra proceselor electorale, prin transparență”, a punctat europarlamentarul.

O veste bună este aceea că, din 25 mai, va intra în vigoare Regulamentului General de Protecția Datelor care obligă, printre altele, toate organizațiile să asigure securitatea datelor personale, folosirea corectă a acestora, dar și să permită ștergerea datelor utilizatorilor dacă aceștia o cer și dacă nu mai sunt relevante prestării de servicii (dreptul de a fi „uitat”).

La mai puțin de 24 de ore de la expunerea inițiativei sale, Pavel a fost anunțat de peste 60 de colegi din Parlamentul European că vor susține demersul pe care l-a făcut, situație ce oferă speranța că intimitatea, dar și independența de gândire și decizie a europenilor vor fi apărate.

Larisa Patricia Herlaș