În atenția publicului orădean vor fi expuse lucrările unuia dintre maeștrii contemporani ai mezzotintei, gravorul american de origine poloneză Christopher Nowicki.

În lucrările artistului Nowicki poate fi observat, pe lângă prezentul obiectelor, și o arheologie a trecutului sau un indiciu despre viitorul ireal/suprarealist al acestora. Există, așadar, un joc între realitatea lucrurilor și ipostaze lor ficționale, trecute sau viitoare. Preocupat el însuși de relația dintre realitate și transfigurarea ei artistică, gravorul precizează: „În lumea mea vizuală, încerc să schimb percepția asupra realității pe care o are privitorul. (…) Cred că este o provocare extraordinară să folosești imagini realiste. Oamenii au idei preconcepute despre ce reprezintă lucrurile care îi înconjoară, despre ce înseamnă imaginile, și schimbarea acestei percepții este dificil de realizat, dar o văd ca pe o provocare atrăgătoare. (…) Preocuparea mea principală este de a arăta oamenilor ceva ce ei nu își pot imagina”.

Mezzotinta, fiind o tehnică în care lucrurile ni se dezvăluie tainic dinspre umbră înspre lumină, favorizează în universul lui Nowicki o anumită tensiune și neliniște, sugerând posibilitatea unor lucruri ireale pe cale să se petreacă, la graniță cu o atmosferă suprarealistă. Gravurile construiesc o lume puternic contrastantă, în alb și negru, cu rare accente de culoare. Imaginarul artistului aduce în discuție fragilitatea și perisabilitatea lucrurilor și a existenței (umane), felul în care acestea se transformă sau se degradează de-a lungul timpului. În cazul universului lui Christopher Nowicki se poate vorbi despre o viață lăuntrică a obiectelor, lucrurile adesea prezentând-se ca niște personaje.

Cei care vor trece atât pragul expoziției, cât și pe cel al porților imaginate de artist, vor avea șansa să descopere unele necunoscute. „Ușile se pot deschide spre un spațiu nou și diferit sau pot acționa ca barieră. (…) O ușă poate să se deschidă sau să se închidă, permițând trecerea spre un spațiu diferit sau blocându-te în același spațiu în care erai până acum. În viață, există multe uși – în sensul provocărilor cu care ne confruntăm”.

Lucrările expuse variază de la gravuri de mari dimensiuni, în care se remarcă cele două serii realizate în ultimii ani, „Decizii” și „Entropie”, până la intimitatea lucrărilor de dimensiuni miniaturale, dintre care o parte reiau tensiunea și atmosfera tainică din cele mari, iar altele, ex librisuri, dedicate apropiaților sau personalităților din lumea culturală, dimpotrivă, au o atmosferă jovială.

Expoziția se va desfășura la Galeria de Artă (Str Republicii, nr. 47) și va putea fi vizionată din 20 aprilie până în 13 mai.

Larisa Patricia Herlaș