Asociația Sportivă Probikers Bihor îi invită pe bicicliști la un nou eveniment Critical Mass, ediția aprilie 2018.

Odată cu încălzirea vremii, amatorii de pedalat reîncep activitățile marca Probikers. Următorul eveniment pe două roți va avea loc duminică, 22 aprilie, când participanţii se vor aduna, la ora 17.00, în parcarea Piaţa Rogerius (Str. Corneliu Coposu). Organizatorii au anunțat următorul traseu, aprobat de Poliția Rutieră: Parcare Piaţa Rogerius – Str. Corneliu Coposu – Str. Eroul Necunoscut – B-dul Decebal – Parcul Nicolae Bălcescu – Str. Avram Iancu – Piaţa Unirii – Ridicarea bicicletelor. Accesul copiilor sub 14 ani la eveniment este interzis conform legii.

Critical Mass este un eveniment început în San Francisco. Numele său a fost adoptat ca nume generic pentru toate evenimentele de acest tip. Se estimează că evenimente Critical Mass au loc în peste 325 de oraşe din lume. Este în general înţeles ca un efort de promovare a mijloacelor alternative de transport (nepoluante) şi de atragerea atenţiei asupra problemelor de siguranţă a celor ce folosesc mijloace de transport nemotorizate atunci când sunt nevoiţi să folosească în comun drumurile cu mijloacele motorizate.

„Noi nu blocăm traficul, noi facem parte din trafic”.

Evenimentul reprezintă o întrunire a bicicliştilor. Ei circulă, în grup, pe străzile aglomerate de traficul rutier, asiguraţi de poliţie, și încearcă să atragă atenţia asupra dreptului pe care îl are fiecare biciclist de a fi prezent, pe două roți, pe stradă şi, într-o oarecare măsură, asupra poluării oraşului. Un obicei al Critical Mass-ului este că în intersecţiile mai mari, participanţii se opresc şi ridică bicicletele deasupra capului. Sloganul acestei întruniri este „Noi nu blocăm traficul, noi facem parte din trafic. Bicicletele nu poluează!”

,,Facem apel la locuitorii municipiului Oradea, indiferent de sex, vârstă şi naţionalitate. Luăm legătura şi cu alte organizaţii non-guvernamentale din oraș, ca să ni se alăture la acest eveniment, în încercarea de a atrage atenţia asupra poluări. Beneficiarii proiectului sunt toţi locuitorii orașului Oradea direct sau indirect. Beneficiarii direcţi sunt cei care folosesc bicicleta şi astfel vor fi mai sanatoşi. Iar beneficiarii indirecţi sunt toţi cetățenii, care vor respira un aer mult mai curat şi vor putea circula cu vehiculele motorizate în condiţii mai puţin aglomerate”, a explicat Sebastian Miklo, președintele Asociației.

Larisa Patricia Herlaș