Teatrul Regina Maria a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, premiera spectacolului „În inima nopții – Episodul Macbeth”, care încheie trilogia „În inima nopții”, după „Episodul Hamlet” și „Episodul Lear”.

„În inima nopții – Episodul Macbeth”, scenariu după William Shakespeare, cu inserții din George Banu și Monique Borie, în regia lui Gavriil Pinte, va avea avanpremiera marți, 24 aprilie, şi premieră joi, 3 mai, de la ora 21:00, la Scena Mobilă amplasată în Cetatea Oradea. Premiera oficială va avea loc în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare, ajuns anul acesta la cea de-a XI-a ediție, încununând astfel o tradiție începută în anul 2016 cu „Episodul Lear.”

Gavriil Pinte se află la a patra colaborare cu Teatrul Regina Maria, după spectacolul „Cei ce nu uită…” (2013), „În inima nopţii – Episodul Hamlet” (2014) și „În inima nopţii – Episodul Lear” (2016). „În inima nopții – Episodul Macbeth” este al treilea spectacol care face parte din proiectul cu același nume, păstrând câteva criterii esențiale care conferă unitate și continuitate proiectului: spectacolul se joacă pe scena mobilă, pornește de la un text shakespearian, însă exploatează noi orizonturi, într-o manieră contemporană, care mizează mai mult pe mișcare și pe imaginarul simbolic.

,,Mă bucur că suntem în pragul celui de al treilea episod din <<În inima nopții>>. Primele două episoade ne obligă. Al doilea proiect este întotdeauna dificil, pentru că trebuie să îl confirme pe primul, și în același timp să fie altceva. Acum, cu al treilea, se întâmplă cam același lucru. Trebuie să le confirme valoric pe primele două. Să încheie rotund ciclul, dar, în același timp, să se recomande și ca spectacol de sine stătător”, a declarat, în timpul conferinței de presă, Gavriil Pinte.

Spectacolul urmărește destinul a doi oameni, domnul și doamna Macbeth, plecați pe drumul fără întoarcere al distrugerii de sine. Proiecțiile acestor suflete chinuite de aspirații vinovate iau forme fabuloase, astfel încât vrăjitoarele din textul shakespearian sunt privite ca vehiculele ale unor mai vechi aspirații ascunse, substitutul unor dorințe care revin obsesiv.

,,Scenariul este întretăiat de elemente de analiză, rostite cu precădere de un personaj cheie, vocea critică care se detașează în unele momente de poveste și o supune unei interpretări comportamentale și teatrale, jucat în toate cele trei episoade de actrița Mirela Lupu – un alt punct de contingență. Astfel, din textul shakespearian s-au păstrat doar replicile esențiale, textul care lipsește fiind suplinit cu acțiuni fizice pe care piesa le presupune sau lasă să fie imaginate”, a dezvăluit Florina Dometi, secretar literar al Teatrului.

Scenografia este semnată și de data aceasta de Roxana Ionescu, care a câștigat în 2014 premiul pentru cea mai bună scenografie la Festivalul de Teatru Scurt pentru spectacolul „În inima nopții – Episodul Hamlet” și în 2016 premiul pentru cea mai bună scenografie la Festivalul Internațional de Teatru ATELIER, Baia Mare, pentru spectacolul „În inima nopții – Episodul Lear”.

Din distribuţie fac parte actorii: Șerban Borda (Domnul Macbeth), Angela Tanko (Doamna Macbeth), George Voinese (Regele), Răzvan Vicoveanu (Banquo), Ciprian Ciuciu (Macduff), Sebastian Lupu (Portarul), Mirela Lupu (Doctorul), George Dometi (Vrăjitor șef), Georgia Căprărin (Vrăjitoare), Adela Lazăr (Vrăjitoare), Anca Sigmirean (Vrăjitoare) și Anda Tămășanu (Vrăjitoare).

Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului (deschisă de marți până vineri în intervalul orar 12:00–18:00, iar în weekend între orele 10:00-13:00). Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.

Larisa Patricia Herlaș