Părinţii elevilor care studiază la şcoala Szacsvay Imre de pe strada Tudor Vladimirescu au avut o iniţiativă inedită: pentru siguranţă, pietonii vor folosi steguleţe reflectorizante în momentul traversării şoselei, în faţa şcolii.

Joia trecută, unul dintre părinţii care a venit să îşi aştepte copilul în faţa şcolii din strada Tudor Vladimirescu, a fost lovit de un şofer în momentul în care se angajase în traversarea străzii pe marcajul pietonal. Deşi au reclamat pericolul de accidente rutiere încă din 2014, reprezentanţii şcolii Szacsvay Imre nu au primit răspunsuri pozitive la cele 4 adrese depuse la Primăria Oradea, Prefectură şi Poliţia Bihor. Primul răspuns a venit la cererea înregistrată pe 7 noiembrie 2017. „Solicitarea a fost analizată în Comisia pentru probleme de circulaţie şi pe 28 noiembrie s-a stabilit să rămână semnalizată în acelaşi fel urmând ca în proiectul tehnic privind circulaţia pe strada Plevnei, după construirea noului pod să fie reglementată şi această trecere de pietoni”, a declarat Kecse Gabriella, profesor la şcoala Szacsvay Imre şi consilier local UDMR.

Póti Csaba, Kecse Gabriella și Szabó József.

Siguranţa, pe primul loc

„Nu are importanţă dacă vorbim despre şcoli, grădiniţe sau creşe trebuie să punem accent pe siguranţa copiilor care circulă în preajma acestor instituţii”, a spus Szabó József, administratorul judeţului Bihor. Şi tocmai de accea, autorităţile judeţene îşi doresc ca în proximitatea tuturor instituţiilor de învăţământ să fie montate treceri de pietoni denivelate, după modelul celor instalate în faţa Liceului de Artă şi a Liceului Lucian Blaga. Până atunci, reprezentanţii părinţilor elevilor care învaţă la Szacsvay au iniţiat un proiect pilot. După ce se asigură, pietonii care se angajează în traversare vor folosi steguleţe reflectorizante pentru a se face observaţi de şoferi. „Am pornit un proiect pilot pentru Oradea, cu steguleţe, astfel încât şoferii să ne observe, să ne vadă mai bine dacă vrem să traversăm şoseaua”, a spus Póti Csaba, reprezentantul părinţilor. Acesta a mai precizat că în prezent se strâng semnături pentru instalarea trecerilor denivelate sau semafoarelor cu buton.

Veres Diana